Как точно подслушват и как да ги пратите на кино

Използвайте 3G мрежите, Те не могат да разбият кодовете им в реално време
джиесем

Телефонът се превръща в агент на службите дори и официално да сте оперативно неинтересно лице

Един миниван броди из страната и подслушва когото си иска. Хората в него в него не се нуждаят от съдействието на мобилния оператор, за да си свършат работата. Най-много да попитат оператора на коя базова станция сте закачен. В МВР пада голямо питане. 115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника, обяви днес прокуратурата. Как работи тази мобилна техника и можем ли да се предпазим от нейното подслушване? Отговорът е: да можем, пише Биволъ.

Техниката в онзи „крайслер“ е секретна, но на практика е допотопна като от времето на Щирлиц. Ефирът се прослушва, записват се вълни в честотите на джиесемите. Всеки телефон, закачен към някаква клетка, периодично разменя с нея информация, като праща своя уникален номер и номера на сим-картата в него. Тази информация е кодирана, но слабо и разбиването ѝ е детска работа. Ако подслушвачът е в обхвата на дадена клетка, прихваща номерата на всички закачени за нея телефони и модеми за данни.

Това обаче е лесно само при 2G комуникациите. Ако телефонът ви е закачен на 3G мрежа, то неговата локализация и прихващането на комуникацията стават сложни. Дори да знаят точно на коя клетка сте закачен, подслушвачите трябва да са на по-малко от 200 метра от вашия телефон и да се намират между вас и клетката. При 3G толкова прецизна локализация трудно се постига. Отделен проблем е, че трафикът на 3G е криптиран, макар и не с най-добрата защита (Kasumi). Този протокол може да се разкодира, но не и в реално време.

В България, за удобство на подслушвачите, телефоните са масово настроени да ползват 2G заради по-доброто покритие и по-икономичното използване на батерията.

2G предлага и други екстри. Тъй като MAP протоколът е асиметричен и се контролира от базовата станция, напълно възможно е да се отвори канал за глас без телефонът да е набрал. Тоест, могат да ви подслушват, ако телефонът ви е в джоба или сте го сложили на масата пред себе си. За целта агентът-подслушвач може да се настани с куфарчето си (цялата техника се побира в едно куфарче) някъде наоколо и да ви слуша в продължение на 15 минути. Ако иска по дълго да слухти, трябва да си носи второ куфарче с батерии. Куфарчето действа като прокси – телефонът се закача за него, а то се свързва с базовата станция. За да не се разкарват две куфарчета, се ползва автомобил, който има мощна електрическа инсталация, а не декоративни антенки на покрива.

За да се справят с 3G проблема, подслушвачите зашумяват 3G канала и принуждават връзката на телефона към базовата станция да слезе на 2G.

Ако вашият телефон се разкачва и закачва пак към мрежата, сменяйки id-то на клетката за кратко време без преди това да е имало заявка от базовата станция и без да се е местил физически – това е индикация за такова подслушване. Само че тези детайли са трудни за установяване от средностатистическия потребител.

Но не е и нужно. Със съвременните смартфони можете да блокирате хората с куфарчета и миниванове просто като си форсирате телефона да използва само 3G мрежи!андроид

За целта се запознайте с настройките за мрежа на вашия смартфон. Ето как става това на Android:

На iPhone това също е възможно, но лесни настройки няма, а трудните не са за хора без технически познания, както става ясно от тази инструкция:

http://electronicholas.com/2010/08/force-iphone-4-to-always-use-3g/

Ако нямате 3G покритие, а само 2G и ви се налага да говорите – спасение няма. Така че да живее 3G мрежата. И още нещо: ако ползвате 4G мрежа (но не тази на WiMax), няма как да принудите телефона да ползва само 4G. Можете обаче да превключвате на 3G Only само когато разговаряте, а да ползвате данните на 4G, които са бързи и много добре криптирани.андроид 2

 

 

Leave a Comment