Закривана, разбивана и бедна, Селскостопанска академия става на 54 г.

Селскостопанска академияПреди 54 години, на 28 август 1961 г., с министерско постановление е учредена Академията на селскостопанските науки, наричана днес в обратен словоред Селскостопанска академия. Преди това аграрната наука е била под крилото на БАН и земеделското министерство. При създаването си АСН е обединявала освен научни институти, също и всички висши училища в страната и подготвяла кадри за земеделието.

Следват различни трансформации:

– 27 ноември 1971 г. с Указ на Държавния съвет № 924 към МЗХП се създава Селскостопанска академия „Георги Димитров”. Закрити са факултетите, подготвящи селскостопански специалисти – агрономи, зооинжинери, ветеринарни лекари, аграрикономисти и към ССА „Георги Димитров” се създават три Научно-учебни обединения (НУО) като единни центрове за наука и подготовка на кадри.

Координатор или „шапка“ на аграрната наука и прилагането ѝ в селското стопанство, както и на образованието, става земеделското министерство.

–  19 септември 1975 г., с Указ на Държавния съвет № 1760 от Селскостопанската академия „Георги Димитров“ е закрита.

–  1 януари 1976 г. дирекция „Наука“ в МЗХП поема административното ръководство на цялата селскостопанска наука и на образованието – висше и средно.

По-късно цялото министерство е закрито, тъй като е трансформирано в Национален аграрно-промишлен съюз.

–  27 април 1982 г. с Указ № 1008 от. към Националния аграрно-промишлен съюз се създава Селскостопанска академия. Към нея са висшите селскостопански институти в Пловдив и Стара Загора, научните институти, опитните станции, научно-производствените обединения и комплекси, експериментални бази, школи и др.

Ако академията е била някога във възход, това е именно в този период до 1990 г. По това време тя е отговорна за създаването на висши кадри, на научни разработки, извършва издателска и информационна дейност и организира международното научно-техническо сътрудничество.

След падането на политическата система, след структурни преобразувания на академията.

–  На 28 декември 1999 г. Народното събрание приема Закон за Националния център за аграрни науки (НЦАН) и отменя Указ № 1008 на Държавния съвет от 1982 г. за създаване на Селскостопанска академия. В резултат на тона някои научни центрове стават ЕООД, важни лаборатории биват закрити.

–  През 2003 г. със закон се създават 6 агротехпаркове.

–  През 2008 г. отново се връща старото име – Селскостопанска академия.

–  Към момента към ССА има 25 научни института, чиито бюджет се определя от земеделското министерство. Тази година с промяна на устройствения правилник започнаха съкращения. Фонд „Работна заплата“ бе намален от 19 на 16 млн. лв. Заплатите на научните работници не са коригирани от 2008 г., като средната е 565 лева, съобщиха от аграрния синдикат към КНСБ.

Leave a Comment