60% от нарушенията на бензиностанциите са за количеството на отчитаните горива

бензиностанцияПод 1% са нарушенията, разкрити при бензиностанциите, съобщиха официално от икономическото министерство. Контролните органи са проверили всички бензиностанции в страната. При малките обекти са 48 процента от нарушенията, а 52% са при обекти на големи вериги. 60 на сто от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента – за нарушени пломби по разходомерите.

60 процента са проверените бензиностанции на годишна база. Нарушенията при тях са свързани с качеството. Близо хиляда са отклоненията на нормите при тях. Нарушенията в качеството са свързани със съдържанието на биоетанол, сяра и дестилационни характеристики.

Министерството на икономиката е изготвило доклад с предложения за изграждане на единна система за регистриране на средствата за измерване до Агенция „Митници“, НАП, Държавната агенция за метеорологически и технически контрол, Българския институт по метеорология. Създаване на единен регистър за непрекъсната онлайн връзка между същите тези институции, докато сега всяка има собствен регистър.

Глобите за нарушения при измерването на количеството продадени горива  да се увеличат в пъти ще предложи икономическият министър Божидар Лукарски. Сега за първо нарушение се налага санкция от 500 лв, а при второ 1000 лв, докато министърът ще предложи тя да стане 10 хил. лв.

 

Leave a Comment