Пускат 50 млн. евро само за земеделска техника от 7 до 12 септември

комбайнМаксималната стойност на проектите ще бъде до 500 000 евро

От 7 до 12 септември 2015 г.  ще бъде отворена мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.  50 милиона евро ще бъдат отпуснати на земеделските производители за закупуване на земеделска техника. Инвестиционните проекти могат да бъдат с максимална стойност от 500 000 евро.  Парите по мярката трябва да се усвоят до края на годината. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала на пчелния мед в Несебър днес, предаде Радио „Фокус”- Бургас.

„От снощи отворихме Мярката 121 по старата Програма за развитие на селските райони с бюджет от 50 милиона евро. Само за земеделска техника”, каза министър Танева. Бюджетът по 121 се е освободил заради отхвърлянето на някои от одобрените вече проекти.

„До началото на ноември е срокът за приключване на проектите, които да бъдат одобрени.

Министър Танева добави, че „приключва старата Програма за развитие на селските райони. „Ние осъзнаваме изключителната натовареност, която ще предизвика този прием в Държавен фонд „Земеделие”, но той има административния капацитет да се справи”.

„Огромен е интересът към инвестиции, към земеделски стопанства по новата Програма за развитие на селските райони. Там средствата за земеделска техника изобщо не стигнаха, така че със средствата от този освободен бюджет от 50 милиона евро всички имат достатъчно време да си подготвят проектите и да кандидатстват”, допълни министър Танева.

Тя добави, че всички условия по одобрение и кандидатстване ще се извършват по тази наредба от 2008 година.

Leave a Comment