Бъфет – милионер на 30, милиардер на 56, дарител на света

Уорън БъфетНай-големият дарител на нещастната част от човечеството – Уорън Бъфет, става днес на 85 години. Инвеститорът, наричан „Оракулът от Омаха“, подари през 2006 г. 85% от състоянието си на благотворителната фондация на Мелинда и Бил Гейтс, и останалите 15 на сто на други организации. За кратко време Бъфет отново влезе в класациите на най-богатите хора, тъй като още от дете е започнал да усвоява умението да печели.

Въпреки че през 2012 г. Уорън Бъфет обяви, че е болен от рак на простатата, и досега той продължава да е активен. Наскоро компанията му Бъркшър Хатауей придоби производителя на авиационно и енергийно оборудване Precision Castparts, съобщава Уолстрийт Джърнал. Придобиването бе на стойност 32 млрд. долара, което го прави най-голямото в историята на компанията. Сделка идва само няколко месеца след сливането на стойност 50 млрд. долара между хранителните компании Kraft Foods Group и H.J. Heinz, в което значително участие имаше и Бъркшър.

Тази година състоянието на Уорън Бъфет бе оценено на над 70 млрд. долара, което означава, че едва 67 от държавите по света генерират БВП, който е по-голямо от богатството му.

Пред студенти в университета Джорджаун Уорън Бъфет бе споделил своя ключ към успеха: „Никога не правете нещо в живота си, ако ще бъдете засрамени от него, след като го видите на първа страница на вестника в родния ви град, където вашите роднини и приятели също могат да го видят. Толкова просто е. Няма тайна формула за оценяване на компании и за подбиране на подходящи за инвестиция акции. Просто бъдете добри, правете добри неща и се отнасяйте справедливо с останалите.“

Наскоро в един блог за визуализации бе публикувана графика, която показва пътя на Бъфет от дете чудо досега. Някои от по-забележителните постижения на Бъфет включват достигането на нетно богатство от 1 млн. долара на 30 години и от 1 млрд. долара на 56 години.

Бизнесменът и инвеститор Уорън Едуард Бъфет е роден на 30 август 1930 г. в Омаха, Небраска. Баща му е брокер на ценни книжа и е конгресмен на САЩ, a майка му е домакиня. Бъфет е второто от три деца и единствено момче.

Днес Бъфет е считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, а в началото на 2013 г. списание Forbes го постави на 15-о място в списъка за „Най-влиятелни хора в света“.

В книгата „Даото на Уорън Бъфет“, инвеститорът съветва: „Когато търсиш да назначиш някого, гледай за три качества. Това са честност, интелигентност и енергия. Най-важна е честността, защото ако тя липсва, другите две качества – интелигентността и енергията, ще те убият.“

„Заемете се с работата, която обичате“, е другият важен съвет. „Ще скачате сутрин от леглото. Безумие е от ваша страна вечно да приемате работи, които не харесвате, защото смятате, че изглеждате добре.“

Бъфет основно инвестира в компании, които имат трайни конкурентни предимства и в компании, чиито бизнес може да разбере. Той постоянно разширява знанията си или това, което нарича кръг на компетенция, и вярва, че да знаеш границите на своя кръг на компетенция е едно от най-важните умения за всеки инвеститор.

Както самият Бъфет казва: „Разликата между успелите хора и наистина успелите хора е, че наистина успелите хора казват не на почти всичко.“

Като инвеститор Бъфет прекарва по-голяма част от времето си в четене на финансови отчети, търговски публикации и да учи нови неща всеки ден. И спрямо останалата част на човечеството, което гостува в този момент за земята, това също го прави велик.

Leave a Comment