Турският пазар за сирене и яйца се отвори (обновена)

15-годишна забрана тегнеше над износа на млечни към съседката

щанд с млечни

Турският пазар за млечни продукти се отвори за българските мандри след 15-годишна забрана от страна на ветеринарните власти на съседката. Наши яйца също ще могат вече да се изнасят в Турция. Това стана възможно след като двете страни договориха днес сертификати за експорт на млечни от крави, овце, кози и биволи, и на яйца. Преговорите между Българската агенция по безопасност на храните и Министерството нахраните, земеделието и животновъдството на Турция бяха продължителни, уточняват от нашето агроведомство.

Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация са да произхождат от страна, свободна от шап и чума. Необходимо е също така да са спазени хигиенните изисквания разписани в Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно хигиената на храните и Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. Те трябва да произхождат от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, които гарантират безопасността на продуктите. Яйчните продукти да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или нюкасълска болест.

Реакции

Димитър Маджаров, собственик на мандра в Стамболийски: Мисля, че новината за отваряне на българския пазар е добра. Непременно ще проуча възможностите за експорт в Турция. Тя е съседна държава и най-малкият плюс е, че транспортните разходи ще са ниски. Разбира се, най-добре за един производител е, когато сам прави износ без да използва търговски фирми посредници. Но не мога да коментирам повече, защото в момента нищо не знам за турския пазар на млечни продукти.

Рангел Рангелов, собственик на мандра в Пловдив: От вас научавам, че сме подписали такова споразумение с Турция. Ще проуча въпроса. Истината за нашето млечно производство е, че в момента няма излишъци на сирена. Всеки се е ориентирал какви количества да остави за българския пазар и какви и накъде да експортира. Най-теоретично казано, турският пазар е добра възможност заради близките разстояния.

Андрей Павлов, собственик на птицеферма за носачки: Тази новина честно казано ме притесни. Веднага си задавам въпроса: Дали пък не е разрешен и вносът на турски яйца в България. Защото ако е така, това ще е наистина лошо за всички български производители. Причината е съвсем проста. Турските яйца са субсидирани, особено ако са предназначени за експорт. Това означава, че ако влязат у нас, те ще са на много ниски цени.

След запитване на Agroplovdiv.bg от Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че турските яйца продължават да са под забрана за българския пазар, тъй като местните птицевъди нямат утвърдена програма за надзор над салмонелозите. От съседката влизат само яйца от клас  „Б“, които могат да се използват единствено в хранителната индустрия.

 

Leave a Comment