Пряка подкрепа на доходите на животновъдите искаме в Брюксел

Десислава Танева откри днес крайдунавския парк в град Тутракан

Десислава Танева откри днес крайдунавския парк в град Тутракан

България ще настоява на 7 септември за временна извънредна пряка подкрепа на доходите на животновъдите. „Това за нас е много важно, за да получат подкрепа фермерите да преодолеят кризата”, каза земеделският министър Десислава Танева днес в Тутракан. Вчера правителството одобри българската позиция по време на Съвета на земеделските министри, който ще се състои на 7 септември в Брюксел.

Танева припомни, че идният понеделник нашето аграрно министерство очаква ЕК да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа на млечния сектор, пострадал силно заради наложеното от Русия ембарго за внос на мляко и млечни продукти от държавите от Евросъюза. Това впрочем обеща наскоро и комисарят по земеделието Фил Хоган. Загубите в млечния сектор само за една година се оценяват на 51 млн. евро, съобщи земеделският министър.

Според Танева досегашните мерки на Брюксел не са успокоили млечния сектор в Европа, а българските производители въобще не са успели да се възползват от помощта, тъй като финансирането е било само за продукти, които у нас на практика не се произвеждат – сухото мляко и кравето масло в ограничени количества.

„Всички живеем с очакването, че на 7 септември ще се вземе най-накрая решение за допълнителен набор от мерки, които могат и които ще се съотнасят за спецификата и структурата на българското млечно животновъдство, така че да получи реална помощ. Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, ние го направихме”, заяви Танева и припомни, че вече страната ни е отпуснала държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа.

 

Leave a Comment