Над 150 мъже ще берат маслини от градините на нашия манастир в Атон

Богата реколта очакват монасите от „Свети Георги Зограф“
Янаки Бояджиев в Света гора

Янаки Бояджиев на полуострова по време на беритбената кампания

Над 150 мъже от Асеновград и Пловдив напират да берат като доброволци маслини от градините на българския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора, полуостров Атон, разказа пред АгроПловдив Янаки Бояджиев, организатор на група „бригадири“ от КЦМ. В продължение на 40 дни мъжете ще трябва да оберат към 7000 маслинови дървета.

Реколтата от маслини в градините на българския манастир „Свети Георги Зограф“ в Атон се очертава да е много добра. За разлика от миналата година, когато плодчетата са били нападнати от неприятел и са изпопадали по земята, през 2015 г. монасите са се погрижили за растителната защита. Наели са специалист, който е организирал пръскането на старите мощни дървета, поясни Янаки Бояджиев, който всяка година през есента заминава като доброволец берач към българския манастир в Света гора.

маслинови дървета

Маслиновата градина

Броят на доброволците непрекъснато расте, обясни пред АгроПловдив Янаки Бояджиев. Тази година например към 50 човека, и то само от КЦМ, искат да помогнат на монасите. Изглежда обаче гръцката криза се е отразила и на Света гора, защото монахът, който отговаря за стопанската дейност при „Свети Георги Зограф“ се притеснил, като научил, че толкова много хора се канят да пристигнат.

Освен групата от КЦМ, ще има още няколко групи от Асеновград и една от Пловдив.

Първата група ще пристигне на полуострова към 15 октомври. Мъжете от комбината ще са в последната група, която ще поеме финалната беритба към 20 ноември. Всяка от бригадите ще може да помага по една седмица, след което ще трябва да се прибере, за да отстъпи ред на следващите.

Животът на доброволците през седмицата, когато ще помагат, е много прост и спокоен. Те стават в 6 часа, закусват маслини, сирене и хляб с чай, след което се качват на манастирския микробус. Маслиновата гора е на половин час разстояние. Беритбата започва от 7:30 часа и приключва към 16-17 часа. На обед манастирът осигурява вкусна готвена храна.

Прочети още: Бригада от 28 мъже поема към манастирските маслини в Атон

 

 

Leave a Comment