148 дка и 57 сгради от някогашната „Свинеферма Маноле“ се продават за 1.8 млн.

Началната цена е 1.8 млн. лв.

свинеферма МанолеПореден опит да се продаде прочутата някога „Свинеферма Маноле“ прави частен съдебен изпълнител. Стопанството се намира в село Маноле, община Марица. За продан са обявени накуп 57 масивни постройки от бившия животновъден обект, които са върху почти 148 декара. Началната цена е 1 812 000 лева. Предложения се подават до 7 октомври в регистратура „Публични продажби“ в Пловдивския районен съд.

В момента собственик на неработещата от десетилетия „Свинеферма Маноле“ е софийската фирма „Ависпал“ООД. Фирмата е сключила договор за банков кредит с ПИБ тази година на 26 юни. Получила е 750 хил. лв., залагайки т.нар. свинеферма, други сгради и кланица към обекта.

Собствениците на „Ависпал“ООД често са се сменяли, но не и името на фирмата. Според данните, публикувани в Търговския регистър, до 2012 г. дружеството е било собственост на Методи Методиев от Шумен. Фирменото седалище е било в село Чубра, Бургаска област. На 28 февруари 2012 г. „Ависпал“ се купува от Стефан Гатев. Той обаче умира през 2013 г. и неговите дялове се плащат от Пенка Стойкова. После тя продава мажоритарния дял на софийската „Фюнекс“ с едноличен собственик Пламен Петков. Капиталът на фирмата е малко над 10 млн. лв.

Някогашното държавно предприятие „Свиневъдство Маноле“ЕАД е с окончателно приключила процедура по несъстоятелност през 2009 г. Тогава съдът е постановил заличаването му. Към 1990 г. в него са се отглеждали над 100 000 свине, временен председател на комплекса е бил Георги Гергов.

 

Leave a Comment