Магическата хризантема и числото 9

Хризантема от дневника на Николай Цветков

Хризантема от дневника на Николай Цветков

В Китай вярват, че откъснатите в 9-ия ден на 9-ия месец хризантеми имат магическа сила. Това поверие е от хилядолетия, но не Китай, където е родината на хризантемите, а Япония превърна 9 септември в празник посветен на това цвете. На този ден в храма Сенсо, Асакуза, се провежда тържествена церемония. Хората подаряват хризантеми на Буда и тръгвайки си вземат със себе си за дома осветени стръкчета от нея. Смята се, че тя прогонва злите духове, болестите и нещастията. Провеждан от края на периода Едо (ХVІІ век), днес празникът е прераснал във Фестивал, който честват в цялата страна. В деня на хризантемата се правят кукли в човешки ръст от свеж цвят, с богата гама разцветки и форми.

Златистата хризантема с 16 листенца е изобразена в държавния герб, на националния флаг, върху монетите и на висшия японски орден, който се нарича орден на Хризантемата. На японски името на хризантемата и на слънцето е едно и също – кику, а това е най-големият комплимент, който може да се измисли за едно цвете.

В Европа хризантемите са донесени през 17 век.

Хризантемата е изключително важна като природен инсектицид. Цветето атакува нервната система на всички насекоми.

От жълти или бели хризантеми в Азия се приготвя специална сладка напитка — хризантемов чай. Хризантемовият чай е широко употребяван при грипни заболявяния. Листата от хризантема се използват в китайската и азиатската кухня като зеленчуци.

И няколко практически съвета как да размножите хризантемите:

– През есента или зимата се изваждат издънки или коренища от добре развити растения, като се внимава да не се повредят младите леторасти, израснали в основата на растенията.
– Вземат се здрави резници с дължина около 7.5 см. Отрезът се прави с чист нож, колкото е възможно по-близо до основата на растението.
– За да се приготви резника, стьблото се отрязва под най-долната двойка листа, които трябва да бъдат премахнати с чист остър нож.
– В случая не е важно да се използва растежен регулатор, просто готовите резници се набождат в легенче, напълнено с влажна торфена смеска.
– Резниците се разполагат така, че листата им да не се допират и легенчето се поставя под някой рафт в парник или оранжерия или на топло, добре осветлено място.
– След около 2-3 седмици резниците би трябвало да се развили корени. Тогава всеки един се изважда, за да се нанесат минимални поражения върху крехките корени.
– Вкоренените резници трябва да бъдат засадени поотделно в саксии № 9 (с диаметър 9 см), във влажна почвена смеска и да се поставят на топло място.
– Порасналите в саксии растения трябва да бъдат закалени, преди да се засадят на открито. След това се засаждат на слънчево място без да има риск от внезапни застудявания.

Leave a Comment