Депутатите обсъждат създаването на регистри на производителите и на търговците на тютюн

тютюнДнес в Народното събрание ще бъдат обсъдени три законопроекта за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Те са внесени от Министерски съвет, ДПС и от група депутати от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок.

В проектите се предлага производството на тютюневи семена да се извършва от лица, регистрирани по реда на Закона за посевния посадъчен материал.

Предвижда се още създаването на два нови регистъра в земеделското министерство. Първият е регистър на тютюнопроизводителите и на сключените от тях договори за изкупуване на суров тютюн, а вторият на лицата, които са получили разрешение за изкупуване на суров тютюн.

Един от законопроектите предлага към областните дирекции „Земеделие“, на чиято територия се отглежда тютюн, да се създават комисии по тютюна. Целта е те да извършват независима оценка за качеството на суровината, ако има спорове между търговци и производители.

Със законопроекта на ДПС се предлага създаване на национална тютюнева камара, а министерството на земеделието и храните да поддържа регистър на тютюнопроизводителите на лицата, които изкупуват суров тютюн и на тези, които промишлено го обработват.

Друга промяна е свързана със срока за заплащане на изкупения тютюн. Той не може да е повече от 30 дни от подписване на договор между страните. Купувачите няма да могат да отказват изкупуването на договорените количества тютюн, предлагат още от ДПС.

Със законопроекта на правителството се предвижда отмяна на забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, която въвежда санкции при нарушение.

 

Leave a Comment