Готвят се законодателни промени за „Борба с градушките“

Средствата за заплати в агенцията не са променяни от 2009 г., персоналът е намален за 7 г. от 823 на 593-ма

градушкаНова работна група ще предложи законодателни промени, които да осигурят трайно решение за финансиране на дейността на агенция „Борба с градушките“. Това съобщи днес в Народното събрание земеделският министър Десислава Танева в отговор на въпрос, зададен от депутата Георги Божинов (БСП).

„На 2 септември 2015 г. се проведе работна среща за изготвяне на план за действие за развитие на противоградовата система и обезщетяване при други неблагоприятни климатични условия. На тази среща се дискутираха и въпросите за различните възможности за финансиране на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”“, поясни Танева.

В състава на излъчената работна група  група са представители на национални асоциации и организации в секторите зърнопроизводство, овощарство, зеленчукопроизводство, лозарство, Асоциация на българските застрахователи, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция „Борба с градушките” и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Десислава Танева информира още, че от 2008 г. насам Устройствения правилник на „Борба с градушките” е изменян неколкократно, като към 12 август 2008 г. числеността на Агенцията е 823 щатни бройки, към 29 август 2008 г. – 723 щатни бройки, към 13 ноември .2009 г. числеността е намалена на 598 щатни бройки, а през 2013 г. общата численост е намалена до 593 щатни бройки.

Числеността на персонала в общата администрация на агенцията е 33 щатни бройки или 4 % от общата численост на персонала, което е много под нормативите за численост на администрацията.

Защитата на селскостопанските територии от градови процеси е изцяло бюджетно финансирана дейност. За 2015 г. бюджетът на агенцията (средствата са по бюджетна програма „Растениевъдство”) е в размер на 11 млн. лв. Средствата за работни заплати и осигуровки са на нивото от 2009 г. В годините са индексирани само минималните работни заплати в съответствие с разпоредбите на Постановленията на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата. В утвърдения за 2015 г. бюджет на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” разходите за персонал са в размер на 5 млн. лв., като са намалени с 10 % спрямо същите за 2014 г.

 

Leave a Comment