Бисер Чилингиров: Отказах да участвам в „Българско агне“ООД, не съм предател!

Европейската комисия предложи на България 35 милиона евро от 500-те, но съм сигурен, че можем да получим повече
Ако полските мишки направят сдружение, сигурен съм, че г-н Зоров ще го оглави
Бисер Чилингиров

Бисер Чилингиров

„Бях поканен да участвам като съдружник в „Българско агне“ООД, но отказах. Ако бях приел, щях да съм предател спрямо колегите си от Националната асоциация на овцевъдите (НОА).“ Това обясни пред АгроПловдив председателят на браншовата организация Бисер Чилингиров.

Както АгроПловдив написа, в „Българско агне“ООД участват 5 фирми и животновъди от Пловдивска област. Търговският регистър информира, че учредителите са 13 лица, въпреки че от земеделското министерство твърдят, че са 12. Управител на „Българско агне“ е Димитър Зоров, който е и председател на Националния съюз на говедовъдите в България. По повод участието на Зоров в новото дружество, Чилингиров направи кратък коментар: „Сигурен съм, че ако полските мишки решат да си направят сдружение, г-н Зоров ще го оглави.“

Бисер Чилингиров е убеден, че износът на агнета към Катар трябва да става през фирми, които са създадени с благословията на НОА. Не бива експортът да минава през държавата, убеден е той.

Председателят на НОА даде пример за успешен износ чрез българо-катарското дружество „Тексима трейдинг“, което миналата година е изнесло 40 000 агнета, но не успяло да изпълни договора си за 80 хиляди агнета заради избухналата междувременно епидемия от Син език. Овцевъдите, които успели да пласират агнета на катарския пазар чрез тази фирма, получили 250-300 лева за агне.

По повод млечният бунт в Брюксел, Бисер Чилингиров напомни, че сред 50-те български участници 17 са били овцевъди. „Ние бяхме армията на българския министър, когато отстояваше интересите ни пред Съвета на министрите“, каза председателят. Той посочи, че Брюксел е предложил на българските животновъди 35 млн. евро от 500-те определени за целия ЕС. В същото време обаче Копа Кожека са поискали на протеста 900 милиона евро, което означава, че Европейската комисия може да увеличи размера на определената помощ.

1 Comment

  1. Агне каза:

    Докато клоуни като горния се занимават със стратегии…в т ч и зорлен шефове на всичко… животновъдството ще си карета.

Leave a Comment