Аграрният университет откри учебната година с 658 първокурсници

Със 17 бакалавърски и 34 магистърски програми започна 2015/2016 г.

откриване на учебната година в АУС 658 студенти първокурсници започна днес новата учебна година в Аграрния университет (АУ). Аулата в ректората се напълни с преподаватели и студенти за тържествената церемония по повод откриването на 2015/2016 г. и посрещането на най-младия випуск.

2015 година е и юбилейна за университета, който отбелязва 70 години от създаването си. Кулминацията на тържествата ще е в края на октомври.

В словото си пред студентите ректорът проф. Димитър Греков посочи, че към момента възпитаниците на АУ са около 35 хиляди, от които 4 500 са чужденци. „Нашият университет е наша обща съдба“, обърна се към студенти и преподаватели той.

„В университета се прилагат 17 бакалавърски и 34 магистърски програми. Преподавателите са 231, а администрацията – 210 човека. Имаме 12 аудитории и 75 зали, повечето от които са реновирани. Учебно-опитното поле е върху 2 хил. декара“, съобщи базови данни на първокурсниците ректорът.

Гост на тържеството бе зам.-областният управител Владимир Маринов. Зам.-ректорът проф. Христина Янчева прочете поздравителен адрес от министъра на земеделието Десислава Танева. Такива бяха изпратели и от повечето ректори на ВУЗ в града. Сред почетните гости бяха предишни ректори на АУ, ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динев, почетният консул на Италия Джузепе ди Франческо и други.

Ректорът поздрави първокурсничката, приета с  най-висок бал – Илияна Банчева

Ректорът поздрави първокурсничката, приета с най-висок бал – Илияна Банчева

Проф. Греков специално поздрави първокурсничката Илияна Банчева, която е влязла тази година с най-висок бал в университета – 23.52 при максимален 24. Момичето е избрало факултета по растителна защита.

Церемонията продължи с ритуалното предаване на кошницата на плодородието, студентския химн, ръченица и народни танци.

 

 

Leave a Comment