Бизнесът иска да се махнат преференциите за тока от оборски тор

инсталация за биогаз в СъединениеБизнесът и правителството договориха нови мерки, които да позволят намаляване на цената на тока. Една от тях е да бъдат премахнати последните останали преференциални цени. А именно – на електроенергия от оборски тор и на покривните инсталации за фотоволтаици.
Целта на мерките е цената на тока да се върне на нивата отпреди август тази година.

Представители на бизнеса ще участват също в работата на бордовете на държавните предприятия от сектора, съобщи след срещата вицепремиерът Томислав Дончев.  Ще се създаде работна група, която ще изготви пътна карта на реформите в сектора. С промени в законодателството ще се и създаде публичен регистър на собствениците на дружествата, които продават на преференциални цени. „Убеден съм, че от този публичен регистър на собствеността ще излязат много интересни, не знам дали не и изненадващи резултати“, каза Дончев.

Представителите на бизнес заявиха, че допълнително ще решават дали да се проведе обявеният за края на месеца протест. Работодателските организации продължават да настояват председателят на КЕВР Иван Иванов да бъде сменен от парламента.

 

Leave a Comment