Избягали от България ще се връщат да отглеждат шафран

Международната му цена е 20 хил. долара за килограм, нуждите на света от подправката са задоволени едва на 33%, твърдят от националната асоциация на производителите
Поле с шафран в Азия

Поле с шафран в Азия

Българи, които са напуснали страната и са се устроили в Австралия, САЩ, Великобритания и други страни проучват възможността да се завърнат в родината. Целта им е да отглеждат шафран и продажбата му да им осигурява достатъчно средства за нормален живот. Интересът към тази култура е голям не само сред бъдещите производители, но и сред големите международни компании, които се занимават с преработката и търговията на шафрана – най-скъпата подправка в света, съобщава БНТ.

Експериментът с отглеждането на шафранов минзухар край Кърджали се оказа успешен. Килограм шафран на международните пазари е с цена 20 хиляди долара. Той се добива от два до три декара.

Али Сюлейман от кърджалийското село Глухар се е върнал от Англия да се занимава със южните растения. Той е инвестирал близо шест хиляди лева в първото промишлено насаждение на минзухари в Родопите. „Мисля, че тази инвестиция е бързо възвръщаема и доста сполучлива“, обяснява Сюлейман. „Колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е вероятността от висока печалба. Следователно аз съм на прав път“, сигурен е той.

Първите шафранови минзухари бяха засадени експериментално в няколко опитни станции в страната и в над 40 лични стопанства в различни региони. Резултатът след първата година е успешен. Сюлейман не се притеснява да рискува и очаква печалбата да е близо 15 хиляди лева още първата година.

Хасан Тахиров Снимка от Фейсбук страницата на асоциацията

Хасан Тахиров
Снимка от Фейсбук страницата на асоциацията

Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, твърди, че желанието на хората е огромно. „Младежи хора звънят чак от Австралия, от Англия, от Америка. Казват, че е най-добре да започнем да се мъчим в родината си, отколкото в чужбина“, цитира ги Тахиров.

Според лабораторните анализи, българският шафран е с много високо качество. Сега  на световния пазар се покриват едва 30 процента от търсенето и няколко големи фармацевтични компании вече са готови да изкупуват българската продукция.

Прочети още: Държавата ще подкрепи отглеждането на 1000 дка шафран в Кърджалийско

Билката на билките – шафранът, се отглежда и у нас

След 3000 години шафранът стигна до България

1 Comment

  1. Georgi каза:

    Искам да питам кой ископува шафран

Leave a Comment