Жени плъстят килими, тъкат картини на станове в Стария Пловдив

Трудно е да се издържаш със занаятчийство, призна майсторка тъкачка
Състезанието по плъстене започна

Състезанието по плъстене започна

Десет жени влязоха в оспорвано състезание по плъстене в Стария Пловдив. До неделя на обед всяка от тях трябва да е готова с килима си, който ще представи на комисията по оценяване. С тях и с още десетки занаятчии тръгна днес поредният Панаир на занаятите в града на тепетата.

Състезателките по плъстене са настанени при Лапидариума и всяка от тях се бе съсредоточила в първите стъпки в плъстенето, които са много важни. Защото краят зависи от началото, нали? Участничките бяха получили изходния материал – тъмни и по-светли гранки вълна. Една от пръстарките чертаеше скица с шарките на бъдещия килим, друга натискаше вълната с виброшлайф. Преди това майсторката бе покрила руното с мокър чаршаф, който насапунисваше. Обясни, че със сапуна влакната на вълната се степват по-

Слава Балжиева

Слава Балжиева

добре.

Близо до Хисар капия Слава Балджиева тъчеше килимче с ярки цветове. На пъстрия щанд бе подредила пана за стени, красиви като есенни картини. На въпроса дали туристите купуват майсторските тъкани, жената отговори така: „Ако питате дали можем да се издържаме със занаятчийството, ще ви кажа, че е трудно. От сто чужденци един се спира да пазарува.“ Навремето Слава е изработила декори за „Конан варваринът“ и „300“. Тя и Сребрин Балджиев, който е грънчар, са създали Центъра за изкуство и занаяти „Агора“.

Майсторът на иглонабиването

Майсторът на иглонабиването

По-надолу по „Съборна“ мъж сръчно и бързо работеше с игла. Техниката му си има съответното име: иглонабиване. То е подобно на плъстенето, но е по-различно и изглежда по-трудно.

Украшения, керамични съдове, дърворезби, стъклописи, шалове, тазгодишен мед и какво ли не може да се види от днес до неделя в Стария град.

 

 

Панаир на занаятите в Стария Пловдив

Leave a Comment