Договор с пчелар ще осигури допълнителна помощ на стопани на медоносни растения

лавандула КЦМДоговор с пчелар(и), регистрирани в Агенцията по храните, ще даде възможност на стопаните, които отглеждат медоносни растения, да получават субсидии по мярка 10 „Агроекология и климат“ от новата Програма за развитие на селските райони. Предложението за това бе одобрено и гласувано от комитета по наблюдение в края на тази работна седмица.

Производителите, които отглеждат медоносни растения, може да имат и собствени пчелни семейства, с които да се включат в подкрепата, която осигурява мярката „Агроекология и климат“.

нива със слънчогледСпоред заместник-министър Васил Грудев по този начин ще се осигури запазване на биоразнообразието, като същевременно ще се подпомогне и пчеларският сектор.

„Чрез гласуването на Комитета ще бъде започната процедурата за нотификация на ПРСР 2014 – 2020 г., като амбицията е новата мярка да започне да се прилага от следващата кампания за директни плащания през 2016 г.”, заяви още заместник-министър Грудев.

Членовете на Комитета за наблюдение приеха и включването на сектор „Животновъдство” като допустим за подпомагане по Тематичната подпрограма за малки стопанства по мерките за инвестиции в земеделските стопанства и за преработка/маркетинг на земеделска продукция.

 

Leave a Comment