Стопани, които нямат фактури за продажба на плодове и зеленчуци, няма да получат обвързана подкрепа

Таблица за минималния добив от декар, който се изисква за получаване на допълнителните средства по директните плащания

Чушки и домати пред тържище "Родопи-95" За да получат обвързана подкрепа в началото на следващата година, производителите на плодове и зеленчуци трябва да отговаря на две специфични условия.

Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания изисква всеки кандидат за обвързаната подкрепа да произведе минимално количество плодове или зеленчуци (полски и оранжерийни).

За да докаже, че реколтата в стопанството му отговаря поне на минималните изисквания като добив, производителят трябва да представи документи за реализирането на продукцията. Това трябва да стане в периода 1 – 31 януари 2016 г.

В чл. 32 (1) буквално се казва: „Кандидатите по схемите по чл. 29, 30 и 31 удостоверяват минимални добиви от заявените площи за заявената култура, като представят декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация.

(2) Документите по ал. 1 могат да бъдат предоставени от Държавен фонд „Земеделие“ за проверка от Националната агенция по приходите (НАП).

(3) Кандидатите по схемите по чл. 29, 30 и 31 с площи със сертифицирано биологично производство удостоверяват минимални добиви от заявените площи за съответната култура в размер 75% от минималните добиви, определени в приложение № 5.

Бюджетът на обвързаната с производството схема представлява 13% от бюджета на директните плащания.

Според индикативните ставки производителите на плодове ще получат 507 евро/хектар при 20 024 464 евро общ бюджет. 

Обвързаното подпомагане за зеленчуци ще е 470 евро на хектар при бюджет 17 861 580.
 
Обвързаното подпомагане за оранжерийни зеленчуци – 2500 евро на хектар при 2 650 000 евро бюджет.

 

Виж какви са минималните количества реколта, които стопанинът трябва да докаже, че е произвел

Приложение 5

Зеленчуци: минимални количества от дка в килограми

зеленчуци – минимални количества от декар

Плодове и грозде: Минимални количества от дка в килограми

 

Плодове: Минимални количества от дка в килограми

 

1 Comment

  1. mfj,e/rje. каза:

    Ако не можеш да продадеш продуциута си какво правиш? Това трябва да стане в периода 1 – 31 януари 2016 г защо февроари,март цената на ябълката е най всока ?защо плащаме за съхранение в камери и да сме принудени до 31 януари 2016 г?

Leave a Comment