15 точки по мярка 121 са достатъчни

Трактор Same

Трактор Same

Кандидатите по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от предишната Програма за развитие на селските райони (ПРСР), които са събрали 15 точки при класирането на проектите, получават одобрението за финансиране от фонд „Земеделие“, научи АгроПловдив. Очаква се днес или утре фондът да обяви колко проекта участват в класацията.

Има обаче два съществени проблема пред желаещите да закупят земеделска техника с  помощта на остатъчните средства по ПРСР 2007-2013. Единият е, че е напълно реално машините, с които искат да се оборудват, да не са налични у нас в рамките на краткия срок за изпълнение на проектите.

Вторият проблем е във финансирането и недостатъчните обезпечения, които земеделските производители са готови да предоставят на финансовите институции.

С тези мотиви през седмицата от Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП) ще предложат фонд „Земеделие“ да извърши с поне 30% наддоговаряне. Крайната цел на предложението е земеделците да могат да оползотворят средствата по предишната ПРСР.

Мярка 121 бе отворена за последно от 7 до 12 септември, а бюджетът ѝ е 50 млн. евро.

Leave a Comment