Български пчелари и министър Танева в Европейската седмица на пчелите в Брюксел

Председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел организира проявата

пчела събира цветен прашецБългарски пчелари ще вземат активно участие в Европейската седмица на пчелите и опрашването, която се провежда за 4-ти път. Организатор на проявата е българският евродепутат и председател на Работната група по пчеларство Мария Габриел. Специален гост при откриването ще е министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Домакин на пчеларската седмица по традиция ще е Европейският парламент в Брюксел.

Инициатор на първата Европейската седмица на пчелите и опрашването бе Гастон Франко, евродепутат в предишния мандат на Европарламента. Той гласува доверие за организиране на събитието тази година на зам.-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Министър Десислава Танева ще открие конференцията на високо равнище „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”, която е основна част от събитията в календара на Седмицата на пчелите. Във форума ще вземат участие водещи международни експерти – университетски преподаватели, лекари, изследователи, евродепутати и високопоставени представители на Европейската комисия, пчелари и земеделски производители, както и представители на неправителствения сектор.

Сред пчеларите от европейските държави, които ще се включат в събитията, най-силно присъствие ще имат българските пчелари. Заедно с колегите си от другите страни, те ще представят в своеобразно „Селище на пчелата” пред сградата на Европейския парламент мед и пчелни продукти, собствено производство. Предвидени са и тематични занимания, насочени към запознаване на широката общественост към предизвикателствата пред пчеларския сектор.

За първи път, част от Европейската седмица на пчелите и опрашването ще бъде и провеждането на Европейски форум на пчеларите. Той ще предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и да разгледат предложението за установяване на модели за сътрудничество с всички заинтересовани страни.

Програмата на Европейската седмица на пчелите и опрашването включва множество други съпътстващи събития с цел привличане на вниманието на институциите и обществеността за значението на пчелите.

 

 

1 Comment

  1. mfj,e/rje. каза:

    С две думи мярката не е за пчелари.Според заместник-министър Васил Грудев по този начин пчеларството ще осигури запазване на биоразнообразието . А стопаните, които отглеждат медоносни растения, да получават субсидии по мярка 10 „Агроекология и климат“ от новата Програма за развитие на селските район Какво ще последва от така наречената помощ за пчеларя!!Всички зърно производители ще започнат копуване на пчелни семейства .За тях това не е проблем защото разполагат с огромни средства стига да обработваш 1000дк само от субсидията по СЕП можеш да си купиш 150 пчелни семейства да не говорим за тия с повече то декари тяхната субсидия по СЕП стига до 600 000лв за календарна год И ТОВА Е САМО ПО СЕП а по ПРСП субсидията е в милиони .Така,че анархията ще е голяма кошерите ще поскънат КРАЖБИТЕ ЩЕ НАРАСНАТ .И понеже пчеларството не е проста работа още първата зима ще започне мор който ще се пренесе и в съседните пчелини ВНИМАВАИТЕ КАКВО ПРАВИТЕ ! Защото всичко се прави в интерес на зърнопроизводството но се използа пчеларството като параван за постигане на цили МАНИПОЛИРАТ ПЧЕЛАРИТЕ ,ЧЕ И ПОМАГАТ а в същото време зърнарите ще приберът по 28лв от дк.А ЗА ПЧЕЛАРИТЕ ПАШАТА НАГЛОСТТА Е ГОЛЯМА! Каде са пчеларските организации сега е момента да надигнат глас и да ни защитат?

Leave a Comment