Европейската база на цитросовия бос Сотир Янков на търг за 8.2 милиона лева

Най-крупният търговец на вносни плодове в Южна България е в ареста заради ДДС измама, а Райфайзенбанк си търси парите от кредит
Сотир Янков

Сотир Янков в по-щастливите му години
Снимка на бг.тайм

8 244 582 е първоначалната цена, на която частен съдебен изпълнител продава най-модерното в страната плодохранилище, собственост на „Янков и сие“ООД. То е в близост до тържище „Родопи 95“ и бе построено с пари по програма Сапард през 2006 година. Мажоритарният собственик Сотир Янков е обвинен в крупна измама за 5 милиона лева с ДДС и все още е в ареста.

Част от хладилната база бе обявена за продан през ноември миналата година за 2.1 милиона, но продажба тогава нямаше. Днес плодохранилището вече е описано изцяло вместо на части. Частният съдебен изпълнител продава земята от 25.7 декара заедно с всичко построено върху нея. В описа фигурират 8 сгради, повечето от които тип „промишлени“, а също така вентилационни системи, 20 хладилни камери за зреене и съхранение и с контролирана атмосфера при складиране на банани. Продават се още системата за видеоконтрол с 10 външни и 20 вътрешни камери, трансформатор, локална бензиностанция, включително и пътят до плодохранилището.

Взискател по изпълнителното дело, както през ноември 2012 г. така и сега, е Райфайзенбанк България.

Дружеството кредитополучитал“Янков и сие” със съдружници Сотир и Елена Янкови е получило на 24 юни 2008 г. кредит в размер на 2 465 000 евро. Впоследствие към него са подписани 5 анекса. На същата дата “Сотир плод” ООД, в което съдружници отново са Сотир и Елена Янкови, е сключило със същата банка втори договор. Той е за револвиращ кредит в размер на 2 500 000 евро. Към него до май 2010 г. също има подписани 5 анекса.
Трети кредит за 700 000 евро, изтеглен пак от Райфайзенбанк и отново на 24 юни 2008 г., е по договор за овърдрафт.

И при трите договора като солидарни длъжници са упоменати двамата съдружници, а на “Сотир плод” солидарен длъжник е “Янков и сие”.

На 4 април 2011 г.  по искане на банката е сключен договор за залог на търговско предприятие.

Окръжна прокуратура също направи запор на дялове на Янкови във фирмите, в които са съдружници или собственици. На 26 септември 2012 г.  Окръжният съд в Пловдив издаде обезпечителна заповед във връзка с досъдебното производство срещу фамилията. Запорирани са делът на сотир Янков в “Янков и сие” в размер на 4 180 000 лева, в “Сотир плод” – 2 997 500 лв., в “Сотир груп” и в “Сото фрут” – по 3750 лв., и в “Елис -М5” – 4500 лв. Дяловете на Елена Янкова в посочените дружества са по-малки и също са запорирани. При нея е направен запор на дела в “Арлет” ООД, който е в размер на 469 000 лева.

Сотир Янков и семейството му бяха арестурани на 19 септември 2012 г. заради подозрения за извършвани в продължение на няколко години ДДС измами. Тогава бе съобщено, че с тях държавата е ощетена с около 5 милиона лева. Няколко дни по-късно съпругата и дъщерята на Янков бяха освободени под парична гаранция. Елена Янкова няколко пъти е правела изявления, че съпругът ѝ е невинен и е жертва на манипулации. Нейната версия за публичната продан през ноември беше, че фирма, която е извършила калпав ремонт на плодохранилището и на която не е платено, е взискател по делото.

Хладилната база ще се продава в периода 17 април-17 май, а наддавателните предложения ще се отворят на 18 май.

 

 

Leave a Comment