Още 1.4 милиона лева за „Училищен плод“

дете хапва ябълка

Нашите деца консумират малко плодове, сочат експертните проучвания

Още 1 396 636 лева ще бъдат добавени към схемата „училищен плод“ за учебната 2013/2014 година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Допълнителната сума идва от одобрената от Европейската комисия стратегия за развитие на схемата. Така финансовата рамка, осигурена от Европейския съюз за България, възлиза на 4 189 910 лева – 50% повече от първоначалното индикативно разпределение. Като се добави и националното съфинансиране, общият бюджет за „Училищен плод” за 2013/2014 година достига 5 586 547 лв.

Причините за заявката на повече средства са както разширяването на програмата с децата от първа и втора група в детските градини, така и високото усвояване на бюджета по схемата за 2011/2012. Средствата ще гарантират изпълнението на основната цел на „Училищен плод” – формиране на здравословни хранителни навици сред подрастващите.

България е една от страните в ЕС с най-голям дял на деца с наднормено тегло, а консумацията на плодове и зеленчуци е сред най-ниските, сочи проучване на Националния център по опазване на общественото здраве. В резултат, процентът на сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове злокачествени заболявания в страната е тревожно висок.

Очаква се през новата учебна година от програмата да се възползват 200 000 деца. Националната стратегия за прилагане на схема „Училищен плод” в България за периода 1 август 2013г. – 31 юли 2014г. ще намерите на официалната страница на схемата – http://schoolfruit.dfz.bg/ и на уебсайта на фонд „Земеделие” – www.dfz.bg.

Leave a Comment