Йордан Войнов подаде оставка заради „гьола“ на турската граница

Засегнах интереси на фирми от хранителната индустрия, смята бившият шеф на Агенцията по храните
Йордан Войнов

Йордан Войнов бе готов с оставката и я подаде светкавично, след като Райков я поиска
Снимка на нива.бг

Служебният премиер Марин Райков поиска днес на заседанието на Министерския съвет оставката на Йордан Войнов и я получи. Изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните си тръгва заради скандала с така наречения „златен гьол“ на българо-турската граница. Войнов бе в отпуска, за да не пречи на проверката  на прокуратурата за начина, по който бе избрана частните фирма, която осигуряваше дезинфекцията на границата. Неговият пост поема временно д-р Венцеслава Тасева.

Йордан Войнов заяви пред радио Дарик, че реалната причина за отстраняването му е, че е засегнал интереси в хранително-всусовата индустрия.

На въпрос какъв е проблемът с договора и наистина ли са много завишени цените, Войнов каза, че е на обратното мнение. Според него именно договорът с частното дружество защитава изцяло държавата, тъй като моментната ситуация е, че дезинфекцията се извършва от служители на агенцията, които са на граждански договори. Това, според него, е недопустимо според трудовото законодателство. И второ, таксите се събират от банка, която пък събира комисионна, а това ощетява в по-голяма степен държавата.

На 8 април по разпореждане на главния прокурор, Софийска градска прокуратура се сезира за сключен договор между БАБХ и фирма „Пи Еф Си“ ЕООД, касаещ събиране на такса „Дезинфекция“ на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Възложена е проверка, с оглед данни за извършено престъпление, по чл. 219 (безстопанственост) и чл.220 НК (сключване на неизгодна сделка).

До момента няма резултати от прокурорската проверка, а министърът на земеделието Иван Станков развали договора с частната фирма.

Скандалът с фирмата, отговаряща за граничната дезинфекция, бе стартиран от червения депутат Румен Петков. Той отвори дума за това първо в студиото на бТВ, но тогава не спомена името на дружеството, а само размера на събираните такси. Впоследствие имаше пресконференции и разследвания, които установиха, че „Пи Еф Си“ЕООД е била регистрирана два дни преди да участва в обществената поръчка. Тя се е явила заедно с още 3 фирми на конкурса и го е спечелила. Никой не акцентира на факта, че „Пи Еф Си“ е функционирала под друго име и два дни преди конкурса е имало само промяна на фирменото наименование.

 

Leave a Comment