Невероятният късмет на фермера Фабрицио

domat_shmerkeze-610x300И тъй като нищо не е само черно, наводнението в Белозем показа и положителната си страна – удави доматите на Еро Фабрицио Фрески.

Италианецът и без друго се чудеше какво да прави толкова стока на полето, когато природата реши въпроса вместо него. Който си има късмет, и в чужбина да избяга, и там ще го настигне.

Днес Фабрицио разказа, че е произвел 50 хиляди тона, а консервните заводи са му изкупили 30 хиляди и викнали „баста“, „не можем повече“.

Поискал да унищожи останалите домати и да вземе някой лев от европейската помощ за руското ембарго. Подал заявления за 9 хиляди тона, но и тук брадва – за цялата страна с всичките ѝ плодове и зеленчуци, разрешението било за 3 хиляди това. Така че на Фабрицио му позволили да унищожи едва хиляда тона, което е 33% от националния келепир.

Напълно възможно е италианецът, който е сред най-сериозните фермери у нас, да се е замислил дали най-после да не направи край Шишманци консервна фабрика да му е мирна главата … Между другото, фирмата, в която е съдружник и която управлява – „Агрипланет“ООД, е сред най-солидните в бранша.

Но ето че за късмет облакът се спря над неговите домати и убедително ги удави.

Фабрицио Фрески обясни днес пред репортера на АгроПловдив, че 700 дка от доматите му страдат в дъждовно езеро, дълбоко 50 сантиметра. Когато го попитахме за щетите, точните му думи бяха „разходите ми са един милион лева“.

Защо го цитираме ли?

Защото тези дни излезе съобщение от земеделското министерство, в което се казваше, че вече имаме одобрен от Европейската комисия бюджет за обезщетяване на земеделци заради сполетелите ги природни бедствия. Пишеше, че фермерите ще бъдат овъзмездени с „до 80 % от средните производствени разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година“.

Ето защо италианецът обясни просто и ясно, че разходите му са 1 милион лева. Следователно компенсацията, която ще получи, е до 800 хиляди лева. Стига, разбира се, от общинската земеделска служба са смятат по начина, по който смята Фабрицио.

И нека ги получи. Г-н Фрески със сигурност работи здраво и с размах, и няма вина за това, че консервната ни индустрия е джудже. Ако не беше, италианецът щеше да е обрал с комбайна доматите и да ги продал вече.

Впрочем, съвсем скоро ще се открие мярка 4.2. И ако късметът на Фабрицио не е пресъхнал, догодина производството му ще си намери покрив.

 

Leave a Comment