Малки фермери от Балкана получават помощ по българо-швейцарски проект

Вече 24 общини от Западна и Централна Стара планина са вече част от „За Балкана и хората“
Млечни продукти от ферма Под Балкана в с. Васил Левски - Карловско

Млечни продукти от ферма Под Балкана в с. Васил Левски – Карловско

Стартирал преди три години в 8 общини, българско-швейцарският проект „За Балкана и хората“ вече обхваща малки фермери от 24 общини в Западна и Централна Стара планина. Всички производители, които имат територии в зоните по НАТУРА 2000, могат да получат подкрепа за производството на чисти храни и продажбата им директно на потребителите, обещават организаторите.

Вече има дванадесет  фермери, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби. Биволско, овче и краве кисело мляко и сирена, кашкавал, мед и сладка се радват на голям интерес на фермерския пазар в софийския квартал Борово, на изложения и фестивали в цялата страна. Фермерите ги продават от мобилни хладилни витрини.

Хората добре познават млякото и сиренето от редките български породи Каракачанска овца и биволи Българска Мурра на ферма „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, където по проекта бе открит Демонстрационен център за производство на млечни продукти, кравето мляко „От фермата“ в с. Нефела, Врачанско, синьото сирене на ферма „Чемерник“ от с. Бов, Свогенско, овчето сирене и кисело мляко на Александър Александров от с. Балювица, Монтанско, сиренето и кашкавала на Славейко Тодоров от с. Благово, Монтанско, млечните продукти на малката ферма кв. Заножене гр. Вършец, сиренето на Стоян Пелтешки от Угърчин, Ловешко, меда на младия пчелар Теодор Пушкаров от с. Меляне, Общ. Георги Дамяново и биологичния мед от пчелините на семейства Начеви и Попови от Калофер, сладката от диви плодове на „Синевка“ в с. Превала, Монтанско.

Предстои да приключи регистрацията за преработка във фермата и директни продажби и на други осем производители.

„С включването в проекта на новите  общини фермерите там ще имат възможност да получат експертна помощ от проекта, да започнат производството на фермерски продукти: мед, сирене, мляко и др. и да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните по Наредба 26. За първите шест кандидати ще има и малка финансова помощ от проекта“, обяснява д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор на проекта „За Балкана и хората“.

24-те общини, които са вече в района на проекта, са: Мъглиж, Казанлък, Павел баня,  Карлово, Сопот, Антон, Пирдоп, Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Габрово, Трявна, Белоградчик, Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Своге, Годеч, Костинброд.

 

 

 

Leave a Comment