Зарзаватът пада ли, пада – пиперът стигна 0.80 лв., доматите 0.50

Винените сортове грозде се търгуват за 0.50-о.65 лв./кг на тържището до село Първенец
Чували пипер край пътя

Чували пипер край пътя

Зеленчуците стигнаха до възможно най-ниската си цена този уикенд в и около тържище „Родопи 95“. Стотици, ако не и хиляди чували с червена капия, превзеха банкетите до шосето към село Първенец. От 1.30 лв./кг през миналата седмица, пиперът вече може да се закупи за 0.90 лв. – за чушките „слонско ухо“, и 0.80 лв. за средните по размер.

В двора на тържището

В двора на тържището

Микробуси, натоварени с пипери от Първомай, Куртово Конаре, Кърджали, Труд и други райони, са накацали по шосето – хем, без да плащат такса на някого, хем, на предна позиция, хем, на утвърдено пазарище. Доста от потребителите, тръгнали да напазаруват пипер, за да оползотворят уикенда в приготвянето на консерви, дори не стигат до тържището. Малко след Околовръстното шосе спират, пазарят се, отварят багажника и правят обратен завой на шосето, което е изключително натоварено тази събота.

Чували грозде край пътя

Чували грозде край пътя

Вътре в двора на тържището също кипи от народ, решил да изкупи сякаш всичко, включително скапаните чепки десертно грозде и понамачканите смокини. Тази стока се предлага с етикет „За ракия“ и струва 0.45-0.50 лева. Качественото грозде за консумация се продава от 1 до 1.30 лева.

„Пълзящи“ домати от 0.50 лева и едри червени нашенски по 1 лев, изкушават хората да си напазуват и от тях, защото това лято в магазините май нямаше етикет за под лев. Карфиолът също се търгува за един лев направо от пода на микробусите. Патладжаните са по 0.80. Морковите и кромидът – 0.60-0.70 лв./кг.

 

Винените сортове грозде са другата най-масово предлагана стока. За мерло, каберне и мавруд от Първенец и Брестовица продавачите искат по 0.60-0.65 лева. Но там, където  производителите са подредили стоката, тя пада и до 0.50 лева. В пластмасови касетки и найлонови чували, гроздето, набрано от вчера, сякаш не може да бъде изкупено – толкова много е, а и осите го харесват.

Хасковски дюли

Хасковски дюли

Поизчезналите у нас дюли греят като слънце до един микробус, хасковска регистрация. Струват 1 лев килото. Между 0.80 и 1 лев се продават и качествените ябълки.

Задръствания около входа на тържището, върволици от автомобили, от пешеходци, велосипедисти, а за капак и каруца … И нито един полицай за въдворяване на ред.

 

Leave a Comment