Пловдивска област рекордьор по еднодневни трудови договори – 8 500

Земеделски производител на малини от Асеновградска община ще бъде санкциониран за наемане на работна ръка без договор

сортиране на праскови8 494 еднодневни трудови договори е издала на земеделските производители в Пловдивска област Инспекцията по труда към днешна дата, съобщи за АгроПловдив директорът на териториалното звено Атанас Чернаев. „Този брой поставя областта на първо място в страната, въпреки че това не е изненада за нас“, каза Чернаев. Известно е, че най-много земеделски производители са регистрирани именно в Пловдивско.

Регистрираните по Наредба 3 фермери, получили еднодневни договори, са общо 121 на брой. В Инспекцията по труда продължават да издават бланки на стопани, които са внесли осигуровките за наемните работници.

Проверки на инспекторите са установили само един нарушител през септември. Това е земеделски производител – фирма, където е имало берачи на малини, работили на надница без договор. Насаждението е в село Нови извор, община Асеновград. На дружеството е издаден акт за нарушение. Предвидената санкция в Кодекса на труда е между 1 500 и 15 000 лева.

„Еднодневните трудови договори не са задължителни за фермерите. Голяма част от тях разполагат с работници, които са с друг тип договори“, уточни Атанас Чернаев.

Leave a Comment