Иван Романов: 600 еднодневни договори за берачи на сливи и писане по цял ден

Иван Романов се надява догодина системата с трудовите договори да бъде по-облекчена

Иван Романов се надява догодина системата с трудовите договори да бъде по-облекчена

Еднодневните договори са измислени от администратори, нас, производителите, никой не ни е питал. И затова са неудобни за ползване.“ Такава е оценката на Иван Романов от Раковски за въведените за пръв път тази година трудови договори за един ден, от които се ползват производителите на плодове и зеленчуци, както и на някои етерично маслени култури. Романов е управител и съдружник в „Агромид – 2004“ООД, което притежава 600 дка сливова градина между Раковски и Брезово. Фирмата е сред най-големите „потребители“ на еднодневни трудови договори – 600 на брой от общо 8500, регистрирани досега от Инспекцията по труда в Пловдив.

„В продължение на 40 дни един човек се занимаваше на пълен работен ден с попълване на договорите“, продължи Романов. Всеки договор е от две страници, които трябва да се попълват с данни за берача. Освен това документът се е попълвал два пъти – веднъж за работодателя и още един път за работника.

Самото получаване на договорите е предшествано от предварително посещаване на институции. Първо – на НАП – за внасяне на осигуровките. Второ – на Инспекцията по труда – за получаване на договорите. От „Агромид  – 2004“ се наложило два пъти да пътуват до Инспекцията по труда в Пловдив, тъй като първия път се оказало, че службата не разполага с толкова много бланки.

След като сливовата градина е била обрана, от фирмата е трябвало да регистрират работниците по ЕГН, един по един, в НОИ.

„Страшна бумащина“, обобщи Иван Романов. Според него въпросните договори е можело да бъдат седмични, а работодателят да отбелязва дали е ангажирал берача за цяла седмица или за един ден.

Leave a Comment