Изследват генетиката на плесените в зеленото сирене от Черни Вит ще

В Япония харесали нашенската храна, която била отлежала цели две и половина години
Снимка от greencheese.eu

Снимка от greencheese.eu

Зеленото сирене от Черни Вит е част от историята на селото, където „или го ядат, или го изхвърлят“, разказа днес пред БНТ производителят на уникалното сирене с плесен Цветан Димитров. Той посочи, че понякога при направата на продукта той „не става“. Ето защо предстоят генетични изследвания на плесента, които да дадат повече информация за нея и да обяснят на какво се дължи специфичният вкус и аромат на българското зелено сирене.

В Европа има три вида сирене с плесен, едно от които е това от Черни Вит, което пък е единствено на Балканите. Плесента в европейските сирена е селектирана години наред, докато тази на нашенското е естествена. Според Цветан Димитров вероятно и на други места у нас може да се създаде сирене с плесен, което ще носи аромата на конкретния географски район.

Производителят на вкусната храна обърна внимание все пак, че сиренето му е направено от качествено мляко от каракачански и тетевенски овце, и то се отличава с по-високо белтъчно съдържание.

Сиренето на Димитров има дълъг период на стареене. В Япония опитали „зеления“ продукт, когато той бил отлежавал 2.5 години. И много го харесали.

Leave a Comment