БАБХ предупреди за три болести по животни в Турция и Гърция

Подготвяните промени в Закона за ветеренарномедицинската дейност ще увеличи глобите за животновъди и ветеринари, които не сигнализират навреме за симптомите

животниТри болести по преживните животни дебнат зад границите с Турция и Гърция, предупреди на семинар в Благоевград изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Това са Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. Д-р Илиев запозна животновъдите със симптомите и обърна внимание върху предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според тях стопаните, които не изпълняват задължението да уведомят ветеринарните доктори, ако забележат тревожни симптоми, ще платят увеличени по размер глоби. Това се отнася реципрочно и за ветеринарите, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.

„По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига“, посочи директорът на БАБХ. Д-р Илиев допълни, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случай свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му, това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.

В промените на закона е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект/местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж. Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма.

 

Leave a Comment