Политехниката в Шенжен и Техническият университет в Пловдив станаха патньори

4-милионният китайски град Шенджен

4-милионният китайски град Шенжен

Президентът на Политехническият университет в Шенжен, Китай Хонг`И Лиу пристига в Пловдив, за да подпише на 9 октомври петгодишен меморандум за сътрудничество и съвместна работа с ректора на Техническия университет – София и филиалът му в Пловдив проф. Георги Михов. Партньорството между двете авторитетни висши заведения се подготвяше от година със съдействието на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. В резултат на меморандума ще има обмен на преподаватели и научни сътрудници, на студенти, на информация, на съвместни семинари и работни срещи.

“Най-бързо и реално осъществим е обменът на докторанти и на преподаватели” – прогнозира проф. Петров. Очакванията са в пловдивския технически ВУЗ да дойдат и китайски студенти, които да работят след завършването си в предприятия, които Китай внимателно планира да създаде в Тракия икономическа зона край Пловдив. В Пловдивския филиал на Техническия университет вече има един дипломиран  китайски инженер, припомниха си от ръководството на ВУЗ-а.

Имах възможност да видя подхода на Китай към заемане на нови пазарни позиции, коментира проф. Петров. В Shenzhen Industrial Higt-Tech Park например, дванадесетте индустриални зони гравитират около висшите учебни заведения. Иначе казано, китайската практика  е първо да създадат “индустрията” на специалистите и после да развият “индустрията” на високите технологии, заключи директорът на Техническия университет – филиал Пловдив.

Интерес към съвместни българо-китайски проекти във висшето инженерно образование вече има от страна на американската фирма “Милара”, която създаде свое предприятие в Пловдив, а сега проучва възможностите на китайския пазар да закупува индустриалните роботи, произвеждани у нас.

 

Leave a Comment