Чудиш се за кого да гласуваш? Тествай се!

платформа гласоводител

Платформата Гласоводител дава ориентация на колебаещите се

Първата по рода си платформа „Гласоводител“ вече е в интернет. Тя представлява тест, чрез който гражданите могат да определят партията, чиято управленска програма съвпада в най-голяма степен с личните им възгледи.

На сайта glasovoditel.eu избирателите могат да сравнят позициите си с управленските платформи, които партиите издигнаха за изборите през май.

За целта са разработени две програми. Едната – „Гласоводител“, пита гражданите за техните предпочитания по конкретни предложения, взети от изборните програми на партиите.

„Целта на програмата е да помогне на избирателя да рационализира своя избор, като му предоставя достоверна информация за действителните позиции на партиите и разликите между тях“, пишат създателите.

Втората програма се нарича „Гласоследител“. Чрез нея може да се види коя партия от 41-вото Народно събрание е гласувала в съответствие с разбиранията на конкретния потребител на сайта. За целта в „Гласоследител“ е въведена база данни от реални гласувания в миналия парламент. Програмата дава възможност на желаещите да влязат в ролята на депутати и да гласуват, сякаш са присъствали на вота в пленарна зала.

Двете програми са разработени от Центъра за либерални стратегии, съвместно с Българското училище за политика „Димитър Паница“. Инициативата е подкрепена и от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Leave a Comment