Публикуваха проекта на наредба за прилагане на мярка 4.2!

Минималната стойност на проектите е 15 000 евро, максималната – 3 млн. евро. Размерът на субсидията е 40 до 50%
"Натура фит" – предприятието за сушене на плодове и зеленчуци, бе построено с финансовата подкрепа на ПРСР

„Натура фит“ – предприятието за сушене на плодове и зеленчуци, бе построено с финансовата подкрепа на ПРСР

Проектът на наредбата за прилагане на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. вече е публикуван в електронната страница на Министерството на земеделието и храните (ТУК).

Допустими за подпомагане са проекти, представени от земеделски стопани, земеделски стопани, признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014- 2020 г. и др. еднолични търговци и юридически лица, обяснява в мотивите вносителят на проекта зам.-министър Васил Грудев.

Допустими за подпомагане са кандидатите, които са регистрирани са по Търговския закон, нямат изискуеми и ликвидни задължения към Държавен фонд „Земеделие“, както и публични задължения към държавния бюджет. Дружествата не трябва да са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или по ликвидация.

Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти представени от микро-, малки или средни предприятия. За проекти, представени от големи предприятия, финансовата помощ е в размер на 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният, включително за интегрирани проекти за един кандидат е левовата равностойност на 3 000 000 евро. Максималният размер на разходите за проекти за колективни инвестиции представени от групи или организации на производители за целия период на прилагане на ПРСР 2014 – 2020 г. за един кандидат също е левовата равностойност на 3 000 000 евро. Този максимален размер се отнася и за общата стойност на предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП) с кандидата.

Приоритет по мярката се предоставя за проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори, както и за проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в преработвателната промишленост. Приоритетни са също проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС, подпомагани по мярката, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса; Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти; Проекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятия от преработвателната промишленост; Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони; Проекти, изпълнявани в Северозападния район.

Критериите за подбор и тяхната тежест могат да се видят ТУК.

 

Leave a Comment