Санкции за частни ветеринари, ако не посещават редовно фермите, с които имат договори

До 48 часа след раждане, продажба или смърт на животно, информацията трябва да е въведена в информационната система на БАБХ

d_r_Mikov_Pazardjik (3)Новият Закон за ветеринарномедицинската дейност ще изисква от частно практикуващите ветеринарни лекари да посещават през определен период от време животновъдния обект, с който имат сключен договор. При неизпълнението на това задължение ще се налагат санкции. Това съобщи днес в Пазарджик пред животновъди и ветеринари заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Миков. Ще се вмени и следи стриктно сключването на договори между животновъди и ветеринари, както и между ветеринари и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, на чиято територия ще извършват дейности по Държавната профилактична програма. „Не трябва да има обекти, в които не се извършват ветеринарномедицински мероприятия, защото всяко едно животно представлява епизоотичен риск“, каза д-р Миков..

„Ветеринарните лекари, ще трябва да въвеждат актуалните данни в Интегрираната информационна система на БАБХ в срок до 48 часа от настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт и т.н.)“, допълни той. „Тази система ще бъде нашето огледало и лице пред Европа. Ще се използва и за представителна извадка при определяне на риска и предпазване от епизоотии“. Към системата на БАБХ ще бъдат създадени постоянни екипи от ветеринарни лекари, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.

С готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще се дисциплинират всички по веригата – животновъди, регистрирани ветеринарни лекари и официалните ветеринарни лекари.

СРЕЩИ НА 13 ОКТОМВРИ

На 13 октомври в градовете Видин, Монтана, Ловеч, Шумен и Силистра ще се проведат срещи от Националната обучителна кампания на Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните.

Срещата в град Видин ще започне от 10:00 часа в конферентната зала на Областната администрация. В град Ловеч срещата ще започне от 10:00 часа в зала 109 в дом Преслав. В град Монтана, срещата ще се състои от 15:00 часа в залата на Областната администрация. В град Силистра, срещата ще започне в 15:00 часа в залата на хотел Данубе. От 10:00 часа в зала 363 в сградата на Общината, ще се проведе срещата в град Шумен.

 

Leave a Comment