Отглеждането на животни ограничава броя на хората, които Земята може да изхрани

Съвсем наскоро Атанас Скатов покори хималайския осемхилядник Манаслу, след като миналата година успя да изкачи Еверест, както и върховете първенци на шест континента. Неговата цел е да докаже, че хората, които не консумират храни от животински произход, могат да се справят с извънредни физически натоварвания.

Наско Скатов е агроном по образование, а също така и преподавател в Лесотехническия университет.

С негово съгласие АгроПловдив публикува личния му коментар в atanasskatov.com за веганството, намаляващите хранителни ресурси на Земята и замърсяването ѝ.

Атанас Скатов на път към Манаслу Снимка от неговия Фейсбук

Атанас Скатов на път към Манаслу
Снимка от неговия Фейсбук

Автор: Атанас Скатов

Когато реших да се откажа от консумацията на всички хранителни продукти от животински произход не знаех, че съществува дума за тази диета на хранене. Не познавах такива хора и дори не бях чувал че съществуват. Няколко месеца по-​късно, случайно в интернет, попаднах на думата „Веган“ и разбрах какво имат предвид. Тогава през есента на 2011 г. когато се зароди в мен идеята за този режим на хранене, не съм се задълбочавал и поставял за цел да не използвам по-​долу изброените вторични продукти от животински произход за облекло, козметика и др. В менюто ми остана само пчелен мед, който до тогава почти не бях консумирал, но като минах на веганска диета, тялото ми имаше нужда от него. В последните месеци намалих значително пчелния мед, а на експедиции не го консумирам. От 1 юни 2015 не съм консумирал пчелен мед повече. Все още имам вълнени дрени и кожени обувки, но е само въпрос на време да не използвам и тях в близко бъдеще.

Причините, поради които преминах на този режим на хранене, са комплексни– морални, здравословни, научни и духовни.

Селскостопанските площи в света, върху които отглеждаме нашата храна и тази на животните, с които се храним, са ограничени и въпреки че се усвояват нови селскостопански площи в някои райони на света, то в други те се урбанизират и преминават в друг статут на ползване – най-​вече промишлен и жилищен.

Така или иначе, селскостопанските площи са ограничени и не могат да нарастват безкрайно. Населението обаче може да нараства докато има с какво да се изхранва. По-​голямата част от обработваемите селскостопански площи и пасища са за храна на животните. Ако се намали консумацията на месо и животинска продукция, ще има много повече площи за растителна храна за хората и така населението на земята може да нараства двойно и тройно повече. В тази връзка, като агроном от една страна, който се грижи за производството на храна за човека и от друга страна като човек, загрижен за опaзване на планетата, в мен се зароди идеята да проверя дали човек може да живее само на растителна храна и да постига високи спортни и психически резултати.

Няма да се спирам на факта с експлоатацията на животните от човека, както и на замърсяването на околната среда и цялата планета от промишленото гледане на животни и изпомпването на ресурсите, и най-​вече на питейната вода, чрез животновъдството. Тук цифрите са катастрофални и никой не смее да ги съобщава открито. Но трябва да се знае от всички хора, че най-​големият замърсител на въздуха с метан е животновъдството. А метанът допринася сериозно за разрушаване на озоновия слой. За производство на 1 кг месо са нужни повече от 16 000 литра питейна вода, а за производството на килограм сирене са нужни над 4 000 литра вода. За сравнение, за производството на 1 кг зърно-​житна култура са нужни между 6001000 литра вода.

Отпадъците от жизнената дейност на животните от големите ферми се просмукват чрез подпочвените води или се изхвърлят директно във водните басейни и от там се получава сериозно замърсяване на водите. Също така по данни на ООН вече се изчерпани около 75% от рибния ресурс на планетата. Всеки ден изчезват видове риби и животни.

Не на последно място по важност е моралната и духовната причина да се замисли човек дали да консумира месо и животински храни. Тези животни се експлоатират по жесток начин, само, за да задоволят нуждите на човека, а замисляме ли се как е стигнало това месо, сирене, яйце до магазина? Примерите са толкова много и който желае повече информация ще намери. По последни данни основната причина за изсичане на горите и джунглите по света и най-​вече в Бразилия е, за да се усвояват нови селскостопански площи и пасища, за да се отглеждат повече селскостопански животни, защото търсенето на месо се увеличава с всеки ден. Стоим на прага на една голяма екологична катастрофа, ако не се предприеме нещо и всеки човек да вземе решение как да живее и с какво да се храни.

Веганството тепърва ще се разпространява и вярвам, че повече хора ще се замислят с какво да се хранят и как да живеят. Животът е твърде кратък, за да бъде пропилян напразно и да унищожим планетата, само и само да се храним с храна, която дори не е предназначена за нас, хората! Не може един човек да се нарича природозащитник, ако не е веган! За мен веганството и този начин на живот, мислене и действия стои над която и да било религия на планетата. Може би това е ключът, който може да обедини не само религиите, но и всички хора за едно по-​добро и по-​чисто бъдеще, изпълнено с много любов, доброта, състрадание и смисъл да съществуваме на тази планета и да я опазваме за следващите поколения след нас и да живеем в баланс и хармония с дивата природа и най-​вече с животните. Нека всеки да даде своя принос към опазване на нашата планета и заедно да се грижим за нея.

Повече от 3 години не съм консумирал животинска продукция и смея да кажа, че се чувствам добре и постигам много добри физически резултати. Експериментът ми продължава и вярвам, че човек може да живее нормално, да спортува и да се наслаждава на живота и само с консумация на растителна храна.

Прочети още: И агрономът веган Наско Скатов изкачи Манаслу

Възпитаникът на АУ Атанас Скатов: 75% от усилията ми да изкача Еверест дължа на вярата, че мога

 

Leave a Comment