Ирански предприемачи в село Глухар заради шафрана

Поле с шафран в Азия

Поле с шафран в Азия

Ирански предприемачи от фирма „Pasandide Saffron” гостуваха на Кърджали и село Глухар, за да проучат възможностите за бизнес с шафран, произведен в района, съобщи Арданюз. Посещението е било уредено чрез посолството на Иран .

Чуждите експерти са се срещнали с председателя на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров. Те са споделили, че проучват възможностите да разкрият предприятие за пакетиране на шафранови луковици. Гостите са посетили село Глухар, за да огледат създадените вече в опитно поле насаждения с екзотичната култура.

Преценката на иранските специалисти била, че почвено-климатичните условия в региона са подходящи за отглеждане на луковици от шафран. Според тях обаче българската реколта ще е с по-ниско качество.

Растението е известно като „червеното злато” в Иран, който е сред най-големите му износители.

Идеята за отглеждане на шафран в южните части на България се лансира преди година. По инициатива на Хасан Тахиров и със съдействието на шангиста Наим Сюлейманоглу бяха закупени голямо количество луковици от турски разсадници. Те  бяха засадени в четири области на страната, сред които и Кърджали.

Още за шафрана: ТУК

 

Leave a Comment