Земеделци срещу земеделци, а по средата МЗХ. Ах, парите …

пари на островСвидетели сме на битка за пари, впрочем като всички битки. Днес Асоциацията на агроекологичните земеделски производители свика протест, но той няма да влезе в топ новините на медиите, защото бе невзрачен.

Асоциацията иска да не се намаляват субсидиите по мярката за сеитбооборот – мярка 214 от предишната Селска програма. Според наредбата, която по сведение на асоциацията ще се публикува утре в „Държавен вестник“, се намаляват наполовина и повече средствата за декар площ и се увеличават разходите, които зърнопроизводителите, поели ангажимент за сеитбооборот, трябва да направят. Протестиращите насочиха ударите си конкретно и без капка милост срещу зам.-министър Васил Грудев.

Разбира се, хората които искат субсидията да се запази, докато не приключи 5-годишният им ангажимент, са прави. Само че министерството нещо не е предвидило, нещо е пропуснало – и пари няма.

От друга страна аграрното ведомство е изправено пред друг сериозен скандал. Срещу него съвсем скоро ще се изправят фермерите, които са кандидатствали по мярка 10 „Агроекология и климат“ от новата Програма за развитие на селските райони. Информирани съобщават, че обявените по тази мярка ставки, ще бъдат намалени цели 4 пъти. Те твърдят, че има подадена заявка към фонд „Земеделие“ да реже от парите по мярка 10. А там отново основни бенефициенти са зърнопроизводителите.

Още отсега бъдещите потърпевши по мярка 10 (ако това се случи) се готвят да изправят колективно пред съда МЗХ.

Вижда, че в момента министерството е атакувано почти едновременно от две посоки заради две мерки – по старата и новата Програма за селските райони. Ще се огъне натам, откъдето идват по-силните удари.

Днешният протест показа, че повечето браншови организации първо, не приветстват подобни протести. И второ, оказа се, че харесват ръководството на министерството. В медиите изобилства от доброжелателни думи към екипа на министър Танева.

Нужни са още няколко подобни подкрепи, за да може министерството да реши не под натиск, а справедливо и мъдро как да процедира в тази извънредна ситуация. Която е доста крива и жестока, защото става въпрос за пари. За много пари.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment