35-годишен мъж от Дуванлий обра наградите на изложението на Маришките овце

Работата е много, а трудно се намират трудолюбиви помагачи, оплакаха се овцевъдите
Павел Драганов с коча победител Нико

Павел Драганов с коча победител Нико

Най-расовите овце от породите Вакла и Бяла Маришка премериха днес хубост и външен вид в 9-то есенно изложение, организирано от Аграрния университет и Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце. То се проведе в двора на университета на поляната срещу плувния басейн. Стотина стопани взеха участие в панаира.

Бели Маришки овце

Бели Маришки овце

Оценяването започна от малката група на Бялата Маришка овца. Малка, тъй като тази порода се отглежда от ограничен брой овцевъди и както те казаха е „на изчезване“. По думите на водещия уникалното шоу доц. Дойчо Димов от катедра „Животновъдство“ в АУ официалният брой на овцете-майки Бели Маришки овце в страната е около 900. А на Ваклите Маришки овце е малко над 5000.

При кочовете след предварителния подбор на „сцената“ излязоха два – на Павел Драганов от с. Дуванлий и на Павел Марков от с. Царимир. Чия ще е победата можеха да кажат дори и хора, които са далеч от овцевъдството. Нагизден с гердан кочът Нико на Драганов изглеждаше първо, по-едър и второ, с по-изявен характер. Овцете на човека от Дуванлий обраха и другите награди и в крайна сметка той получи и Купата на ректора.

Проф. Пенков връчва купата на Драганов

Проф. Пенков връчва купата на Драганов

 

Павел Драганов се оказа на 35 години. От десет години отглежда 130 овце почти самичък. Помагат му дядото и съпругата му Руслана, но върху младия мъж пада задължението да дои овцете на ръка два пъти на ден, когато са в лактация. „От догодина ще закупим агрегат, за да си облекчим малко работата“, обясни Руслана. Семейството разполага с 60 декара собствена земя и с още 40 декара наета. Големият проблем е, че пасищата в землището на Дуванлий са недостатъчни за всички животновъди в селото.

Общо осем овцевъди на Бяла Маришка овца участваха в изложението, 26 бяха стопаните на Вакла Маришка овца.

Ангел Вукодинов вече има 100 вакли овце

Ангел Вукодинов вече има 100 вакли овце

При ваклите овце с най-забележителен коч се оказа Петър Пашалийски от с. Момин проход. Наградата за най-впечатляващо мъжко шиле взе Валентин Ендрев от Златитрап. Медалът за най-симпатично женско шиле отиде при стопанина Аргил Гишин от Съединение.

Според журито най-красивата овца на панаира бе от стадото на Георги Георгиев от Скутаре, а отличието за най-красивото женско шиле отново отиде при Валентин Ендрев.

 

На изложението можеха да се видят доста млади хора, за които овцевъдството е професия. Те разказаха, че най-големият им проблем е намирането на отговорни и трудолюбиви работници, на които могат да разчитат. В повечето случаи не могат да попаднат на такива и затова сами се мъчат. Същото сподели и Ангел Вукодинов от Съединение, който е по-известен като зърнопроизводител. Преди години той започна с малък брой Вакли Маришки овце, които към днешна дата вече са 100. Призна, че иска да ги увеличи до 120 и да спре дотам. Причината – не може да намери съвестни работници.

Проф. Димо Пенков разказа пред АгроПловдив, че двете породи Маришки овце дават средно по около 220 литра мляко годишно. „Трябва да има субсидия литър мляко“, смята той. 50 на сто от приходите на овцевъдите идват от продажбата на агнета. Но тъй като стопаните са задължени да продават великденските животни на кланици, където ги изкупуват за 3.50 лв., повечето ги пласират самостоятелно за 5-6 лева за килограм. Така влизат в нарушение, но продажбата на кланици е толкова неизгодна, че овцевъдите са готови да рискуват.

Браншът получава европейски помощи от обвързаната подкрепа и от мярка 10 за отглеждане на редки породи от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Отделно от това националният бюджет изплаща допълнително средства.

Нито един от участниците в изложението не се оплака, че работи на загуба. „Печели се, но трудът е много“, разказваха овцевъдите.

 

 

Leave a Comment