МИГ ще разполагат с 9 месеца, за да подготвят местна стратегия

Рангел МатанскиМестните инициативни групи (МИГ) ще разполагат с 9 месеца, за да подготвят общинска стратегия за икономическо развитие. За да бъдат подготвени стратегиите, МИГ трябва да влязат в диалог с населението на съответната община, с местната власт и с НПО. Именно тези подготвителни дейности се финансират от мярка 19.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това обясни пред АгроПловдив експертът към МИГ – Раковски Рангел Матански.

След изготвяне на стратегиите, те трябва да бъдат одобрени от фонд „Земеделие“.

Прочети още: От 9 ноември МИГ ще имат месец да кандидатстват по мярка 19.1

Според Матански и през този програмен период акцентите на МИГ – Раковски ще са подпомагане на земеделците и животновъдите, които в общината са сред основните икономически важни единици. През миналия период МИГ е осигурила финансиране на над 80 физически и юридически лица. Окончателният им брой ще стане ясен към края на годината, когато ще приключи разплащането на реализираните проектите.

За да може воденото от общностите местно развитие да обхване по-голяма територия през периода до 2020 г., земеделското министерство е обявило, че МИГ, които обхващат няколко общини, ще се ползват с приоритет при разглеждането на проектите.

Leave a Comment