Десислава Танева: Надяваме се до края на година животновъдите да получат 6-те млн. евро

Реформата в Селскостопанска академия не предвижда тя да премине на подчинение на правителството
Десислава Танева на тържеството на Аграрния университет по повод 70-годишния му юбилей

Десислава Танева на тържеството на Аграрния университет по повод 70-годишния му юбилей

Министър Танева, вчера стана ясно, че вече е решено как да се разпределят 6-те милиона евро от ЕС. Кога ще ги получат фермерите? (Виж по-долу бюджетите по отделните схеми)

Вчера УС на ДФ „Земеделие“ прие четири схеми на разпределяне, две от които касаят млечното говедовъдство. Близо половината от 5-те милиона евро се разпределят за предадените количества мляко със съответните документи. Другите средства са на глава животно. Следващата схема е за овце-майки и кози-майки при стопанства с над 50 животни, но до 500 броя. И следващата схема е за биволите. И за млечните крави, и за биволите таванът на помощта за едно стопанство е до 200 броя животни. С това искам само да подчертая, че както държавните мерки по различните помощи, които през годината министерството приложи като инструмент за подкрепа, така и този пакет, е направен по начин, който да подкрепи най-уязвимите в една криза – малките и средните стопанства.

Кога животновъдите ще могат да получат средствата?

Първо ще има срок за заявяване. След това за изчисление и проверка. Надяваме се до края на годината да приключим. Но за това трябва и съответните актове да се обнародват.

Ще има ли удължаване на срокове по старата ПРСР?

Не, удължаване няма да има. В момента се прави преглед само за мярка 321, по която има подадени 10 проекта, които не подадоха заявки за окончателно плащане. И ако в обозримо бъдеще, а именно, до края на ноември, тези проекти се завършат, а те са на голяма стойност, само за тях може да се допусне едно ново удължаване, за да могат да бъдат отчетени, а не да се загубят средства. Но това би било едно изключение. Принципно няма как да удължим сроковете, защото това би означавало и много работа по приключването и разплащането, а всичко това трябва да се свърши до края на годината. Освен това в момента приключва контрактуването на одобрените проекти на кандидати по мярка 121, която бе отворена с извънреден прием. Те също трябва да се изпълнят и заявят за плащане. Така че за удължаване говорим само за една конкретна хипотеза по мярка 321, която касае селските общини и където стойността на проектите е десетки милиони.

Възможно ли е бюджетът на старата програма да се усвои 100%?

Не, това е много теоретична цифра и резултат, който не е бил постиган от нито една държава членка. Но ние очакваме много добри резултати при приключване на ПРСР – между 92 и 93%. Това за първия програмен период на страна членка е един наистина много добър показател.

Докъде стигнахте с визията за бъдещето на Селскостопанска академия?

Решение все още няма. Има изготвен проект за реформа в ССА, който ще бъде подложен на обществено обсъждане между заинтересованите лица. И едва след постигане на консенсус ще бъде предприета съответната законодателна инициатива.

В проекта предвидено ли е обособяването на академията извън министерсвото?

Тя в момента е извън министерството.

Не е ли второстепенен разпоредител?

Да, но е извън министерството.

От академията искат да са на подчинение на правителството.

Не, това не се предвижда със сигурност.

А бюджетът на ССА какъв ще е?

Такъв, какъвто го приеме Народното събрание.

(Интервюто е направено в Пловдив, където министър Десислава Танева пристигна, за да вземе участие в тържествата на Аграрния университет за 70-та годишнина от създаването му. Някои от въпросите са зададени от други медии.)

БЮДЖЕТИ ПО 4-ТЕ СХЕМИ

В 4 схеми са разпределени общо 11 742 820 лв., които се предоставят на фермерите от  сектор „Животновъдство“ по временната извънредна помощ, определена от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС. Те бяха приети на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

За фермерите, отглеждащи крави, помощта е на обща стойност 9 918 375 лв., като те ще бъдат подкрепени в две схеми.  Първата Схема „Подпомагане на база реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби на мляко през квотния период 2014/2015 г.“ е с бюджет от 5 447 975 лв.  Втората схема е за подпомагане на брой млечни крави в стопанство, по която се разпределя финансов ресурс в размер на 4 470 400 лв..

Стопаните, оглеждащи овце-майки и/или кози-майки, ще получат подпомагане по Схема 3 „Подпомагане на брой овце-майки и кози-майки в стопанството“, която е с бюджет от 1 541 165 лв..

Четвъртата Схема „Подпомагане на брой биволици в стопанството“ ще подкрепи фермерите с биволици, за които са предвидени средства в размер на  283 280 лв.

Leave a Comment