Плакет от президента и закрилата на Богородица Йерусалимска получи АУ за юбилея си

 

Аулата се препълни от наши и чужди ректори, консули, преподаватели, студенти, работодатели
Ректорът с чудотворната икона

Ректорът с чудотворната икона

Плакет от президента Росен Плевнелиев получи за 70-годишния си юбилей Аграрният университет. Един от най-ценните подаръци сред многото, връчени на ректора проф. Димитър Греков днес, бе и копие на чудотворната света Богородица Йерусалимска. Иконата бе подарена от ректора на УНСС проф. Стати Статев, който пожела да не се забравя, че „лозето иска мотика“, но преди това молитва. Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес.

Земеделският министър Десислава Танева, над половината ректори на българските ВУЗ и десетки други от чужбина, консули, директори на земеделски гимназии, председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова, преподаватели, студенти – настоящи и бивши, работодатели и много други гости посрещна днес в аулата Аграрният университет.

В словото си ректорът проф. Греков върна историята назад, започвайки с думите „Седемдесет години юбилей е летопис за силата на традициите и енергията на бъдещето“.

Той припомни, че на 8 август 1945 г. е бил обнародван указът за създаването на учебно заведение с два факултета – медицински и агрономо-лесовъден с първи ректор медикът Георги Янков. През 1950 г. аграрното образование се е обособило в самостоятелно висше училище с ректор Христо Даскалов. Три-години по-късно технологическите дисциплини са преминали към днешния Университет за хранителни технологии. През април 1968 г. са открити учебният комплекс и общежитията. По същото време към ВУЗ са прехвърлени 40 720 дка земя, 700 крави и 10 хил. овце. В определен период Висшият селскостопански институт е бил прехвърлен към Селскостопанска академия, но през 1976 г. отново е придобил автономност. На 10 април 2001 г. той е преименуван на Аграрен университет. Днес в него има 17 бакалавърски и 36 магистърски програми, 231 преподаватели, от които 123 са хабилитирани като професори и доценти, 48 са главни асистенти, 42 – асистенти и 18 –преподаватели. АУ е обучил 30 хил. студенти, от които 3 хил. са чужденци, изброи ректорът.

Министър Танева получи букет и почетен знак от ректора проф. Греков

Министър Танева получи букет и почетен знак от ректора проф. Греков

„Емблема на аграрното образование“, нарече Десислава Танева АУ. Тя пожела университетът да следва иновациите в света и Европа, за да може когато студентите завършат работодателите да се състезават за тях.

Утре академичното тържество ще продължи с научна конференция, която започна днес следобед и ще завърши вечерта на 30 октомври. В събота в двора на университета ще се проведе уникална изложба на каракачански кучета.

Leave a Comment