Професор, скулптор и художник номинирани за Народен будител на Пловдив

будителиПрофесор, скулптор и художник са номинирани за званието „Следовник на народните будители“ в навечерието на Деня на народните будители. Сдружение „Мемориал на духовността“ ще обяви днес новия носител на духовното отличие, което се присъжда  на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността.

Номинирани са проф. Никола Балабанов,  скулпторът Цвятко Сиромашки и художникът Матей Матеев.

Проф. Балабанов е бивш ректор на Пловдивския университет, ядрен физик, но също така и писател. В началото на тази година излезе от печат неговата книга „Явлението Найден Геров”.

Творчеството на скулптора Цвятко Сиромашки е пръснато навсякъде из страната и в Пловдив. Той е автор на лика на Борис Христов, който украсява Дома на културата, неговата чешма в храма „Свети Димитър“ е наистина уникална, статуетки, изработени от майстора увенчават различни награди в страната.

Художникът Матей Матеев е организатор на пленера „Пловдив – от твореца сътворен“, който тази година се проведе за трети път под тепетата и е носител на шест награди за творчество.

Церемонията по награждаването на тазгодишния „следовник на будителите“ ще се състои в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“. Събитието се осъществява с подкрепата на Народна библиотека „Иван Вазов“, Общински читалищен съвет и Община Пловдив.

 

Leave a Comment