От 2016 г. пазарът на ток за битовите абонати се отваря

проводници, токВ началото на 2016 г. пазарът на ток за битовите абонати се отворя, за да може те свободно да избират доставчик. Преди това през втората половина на ноември т.г. ще започне информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар. Това бе договорено днес на среща в енергийното министерство между представители на ведомството, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българския енергиен холдинг (БЕХ), Българската независима енергийна борса, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Предвидени са поредица от срещи в областните центрове в страната, за да бъдат разяснени на потребителите предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и да отговорят на техни въпроси.

„Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар“, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.

Преди време Българският енергиен холдинг сключи договор с международната финансова институция, от която се очаква да препоръча най-подходящия за България модел на либерализация. Междинен доклад по този въпрос се очаква през втората половина на ноември.

„Българската независима енергийна борса“ – дружеството, лицензирано за борсов оператор – е готова да се сложи началото на свободния пазар, потвърди по време на срещата изпълнителният директор на компанията Константин Константинов.

Правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители, обединиха се участниците в срещата.

Leave a Comment