Албена Симеонова: Престъпление е да се изключат от мярка 4.2 зърнопроизводители, лозари и стопани без фирма

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“, пред АгроПловдив

Имаме голям проблем с кредитирането, банките направо бягат от нас
Албена Симеонова

Албена Симеонова

Г-жо Симеонова, днес е публикувана наредбата за прилагане на инвестиционната мярка 4.2, която касае преработвателите. Има ли голям интерес от страна на биопроизводителите към нея?

Ние сме член на Комитета по наблюдение и на работната група, подготвяща наредбата, защото имаме силен интерес най-сетне суровата биологична българска продукция да се преработи. Какво се правеше до момента? Ние произвеждаме биологичен продукт – пшеница, грозде, чушки и т.н., изпращаме ги в Англия, Франция и други страни. Там ги преработват и връщат под формата на лютеница, брашно и други. И добавената стойност остава там. Нямахме достъп до този финансов ресурс, така че да направим собствените си преработвателни предприятия и цехчета. И затова тази мярка 4.2 е много важна за българския биопроизводител и много разчитаме на нея. Макар че

там се допусна дискриминация

и някои биопроизводители няма да могат да кандидатстват на равна нога.

Какво имате предвид?

Те всъщност ще могат да кандидатстват, но няма да получат необходимите точки. Което означава, че парите, дадени за  проекти ще отидат на вятъра. Какво искам да кажа: Чувствителните сектори получават 30 точки. Отделно от това биопроизводителите получават допълнително точкуване от още 10. (Ние искахме да са поне 15.) Но кой не може да кандидатства? Не могат зърнопроизводителите. От презумпцията да не се дават пари на калпак на зърнопроизводители от страна на държавната администрация бе решено, че те нямат право на точки. Което означава, че един такъв малък стопанин няма да може да кандидатства, за да си направи цех, фурна или фуражна фабрика. Това е абсолютна дискриминация! Можеше да се сложи някакъв таван на производството и инвестициите за зърнопроизводителите. Но

да лишаваш всички зърнопроизводители от тази мярка за мен е грешно и е престъпление.

Нека да уточним. Зърнопроизводителите веднъж са пренебрегнати за това, че не са чувствителен сектор, което ги лишава от 30 точки. И втори път, не получават 10-те точки за био, ако са биопроизводители. Така ли е?

Не, ако са биологични, зърнопроизводители ще получат 10-те точки, но ще получат само тях. И няма да могат да се класират.

Споменахте, че и други сектори са ощетени от условията по мярката. Кои са те?

Ощетени са биологичните лозари, а те всички са малки производители. Ако искат да си направят малка изба по мярка 4.2, няма да могат. Ще ви дам пример с лично мои намерения. Аз кандидатствах за преструктуриране и конверсия на лозята и сега ще направя нови 120 декара. Но това грозде трябва да го изпращам за преработка в други предприятия и да плащам за това, за бутилиране и т.н., без да мога сама да направя такава изба, защото не попадам в чувствителен сектор. И тук, както и при зърнопроизводството, можеха да сложат лимит на инвестицията, а не тотално да я отхвърлят. Какъв е смисълът тогава аз да произвеждам биологично грозде, да го преработвам другаде и моята крайна цена да е неконкурентна, защото преработвателите ме товарят?

Започнахте с недостатъците в наредбата. Има ли други?

Това, което притеснява биологичните производители е, че

не могат да кандидатстват по мярката, ако не са регистрирали фирма.

А всички биопчелари, например, са земеделски производители. Биоживотновъдите – също. Без да са дружества, те изпълняват конкретните хигиенни изисквания.

Какви бяха мотивите на аграрното министерство да не допусне земеделските производители до тази мярка?

Доколкото знам, това са мотиви на министерството на икономиката.

На „първо четене“ на Наредбата за мярка 4.2 ми попадна чл. 22, ал.2, където пише, че „най-малко 30 на сто от общата суровинна база, определена в производствената програма за първа прогнозна година след въвеждане в експлоатация на инвестициите, трябва да е от собствена продукция и/или от регистрирани земеделски стопани“. Защо само 30% и защо само първата година?

Да, регистрирахме голям интерес от страна на бъдещи бенефициенти, които бързат да подписват договори с нас, за да докажат суровинна база. Ние обаче ще държим на съответните проверки от страна на Агенцията по храните, които да покажат дали е спазено условието.

Не ви ли притеснява това, че само за първата година е стои изискването за 30% суровина от собствена или договорирана продукция?

Съжалявам, нямах време да прочета наредбата, но не би трябвало да е така. Грешка е.

Възможно и изгодно ли ще е за един преработвател на биологична продукция да внася такава?

Има такива, които може би ще внасят. В Румъния има 20 хиляди биопроизводители. Турция е една от най-големите производителки на био. В Сърбия пазарът е огромен.

Ще имате ли биологични животновъди, които ще кандидатстват?

Ще имаме със сигурност, защото няма нито една сертифицирана биологична кланица в страната.

Очертава ли се проблем с кредитирането?

О, да. Голям, при това.

На 12 ноември ще организираме семинар под патронажа на фонд „Земеделие“

Поканили сме г-н Порожанов, защото имаме огромен проблем с тегленето на заеми. Банките направо бягат от нас. На семинара ще говорим и за Гаранционния фонд.

Разполагате ли с информация дали по мярката ще има кандидат за преработвател на биологична продукция, който смята да създаде инвестиция за максималния размер от 3 милиона евро?

Не, но и не вярвам да се появи кандидат, който иска да развие мощности с такъв капацитет. Презумпцията на биопроизводителя по принцип е да бъде малък или среден. Не ни отива на нас да сме големи.

Г-жо Симеонова, за да видим общата картина бихте ли казали колко са биопроизводителите в страната?

На книга са 4 хиляди по данни на Министерството на земеделието и храните. Но основният процент в този брой се пада на тези, които имат ливади и пасища. По-малката част – около 20, са животновъди. Има малък брой пчеларите и техният съюз е наш член. По-голямата част от нас са биологични растениевъди. Най-много са тези, които отглеждат орехи, бадеми, лешници.

Заради това, че през новия програмен период биопроизводството е абсолютен приоритет, увеличава ли се броят на биофермерите?

Трябва да ви кажа, че биологичните производители се увеличават благодарение на усилията на БА „Биопродукти“. Благодарение на нашата работа с министерството и с фонда ние най-сетне започнахме да си получаваме парите. Защото години наред плащанията не се осъществяваха било заради липсата на подпис, някакъв документ и какво ли не. Ние започнахме разговори с министъра и нещата се промениха. Преди 5 години бяхме 25 биопроизводители, сега сме хиляди.

 

 

 

Leave a Comment