Пивоварната на „Каменица“ в Пловдив спира, събарят сградите, вдигат комплекс

На мястото на стария завод ще бъдат изградени микропредприятие, ресторант, музей. Общо 91 служители са съкратени с компенсации от 7 до 14 заплати
Марко Ниавро (вляво) и Антон Карлов

Марко Ниавро (вляво) и Антон Карлов

Пивоварната на „Каменица“АД в Пловдив спира от днес работа завинаги. Компанията ще концентрира цялото си производство в базата си в Хасково. Централата на дружеството обаче ще остане под тепетата. Това съобщиха днес на пресконференция в Пловдив генералният директор Марко Ниавро, изпълнителният директор Антон Карлов и шефът на „Човешки ресурси“ Катерина Шопова.

На мястото на стария завод, който не успя да достигне 135-годишнината си, която се падаше през 2016-а, ще бъде изграден мултифункционален център. В него ще има микропивоварна за производство на крафт бира, ресторант, музей на бирата и сцена за различни прояви.

За да се издигне новият комплекс, съществуващите сгради ще бъдат разрушени, но коминът, който се извисява над града, ще остане и ще бъде асенблиран в новия комплекс. Постройките ще паднат според всички строителни изисквания и няма да обезпокоят живеещите в близост, обещаха управляващите. Изграждането на комплекса ще струва на дружеството около 2 милиона евро. Ще започне в началото на 2016 г. и ще приключи след една година.

КаменицаПивоварната в Пловдив заема 34 дка, а новата инвестиция ще заеме 3 декара. Останалата земя ще бъде продадена на подходящи инвеститори, заяви Антон Карлов.

16 от служителите (от общо 189 души в Пловдив), ще бъдат преместени  в Хасково. На 58 човека ще им бъдат прекратени трудовите договори. Други 33 ще останат във фирмата за още 9 месеца, а 82-ма от търговския,финансовия и екип „Човешки ресурси“ запазват работните си места в Пловдив.

Съкратените ще получат обезщетения, които варират според трудовия им стаж в завода. Минималната компенсация ще е 7 работни заплати, максималната – 14. Ръководството на „Каменица“ е в преговори с две международни компании, които развиват дейност в Пловдив, да наемат освободените служители. Директорите изразиха благодарност към всички, с които се разделят.

Въпреки че ще остане само с един завод, „Каменица“АД ще запази лидерското си място на пазара на пиво в България, което неизменно заема от 2012 г. досега, категорично каза Марко Ниавро. Към септември тази година компанията държи 32% от пазара в страната. През 2014 г. е владеела 34.9 на сто като продаден обем.

През 2014 г. печалбата на дружеството след данъците е 4 894 000 лева при 6 589 000 лв. за 2013 година.

В последните две години дружеството инвестира над 30 млн. евро в модерна пречиствателна станция в хасковското предприятие и в разширяване на логистичната му база. Справка в Търговския регистър показва, че за 2014 г. фирмата е наляла в пивоварната в Хасково почти 16 600 000 лв. в реконструкция, модернизация и опаковане, докато за завода в Пловдив са били заделени едва 120 000 лв. в опаковане.

В „Каменица“АД към края на 2014 г. са работели общо 771 служители.

Акциите на дружеството са 6 972 000, като 94.9% се държат от Старбев Холандия, а останалите 5.1% от българи, предимно служители в компанията. В последните две години въпреки печалбата дивидент не е бил раздаван. През 2012 г. Старбев бе закупено от МолсонКоорсБрюинт Къмпани, което е собственост на семействата Молсон и Коорс.

Решението на ръководството на „Каменица“ да изтегли производството си от Пловдив бе обяснено с дълбочинен анализ, според който фабриката не разполага с нужния потенциал да се развива.

 

Leave a Comment