Започва интервенционно изкупуване на пшеница при базова цена 101.31 евро/тон

Цената ще се коригира според качеството на хлебното зърно, партидите не може да са по-малки от 80 тона

склад за пшеницаДържавен фонд „Земеделие“ обяви старта на интервенционно изкупуване на обикновена пшеница при базова цена от 101.31 евро/тон. Цената подлежи на корекция според качеството на хлебното зърно, уточняват от ДФ „Земеделие“. Интервенцията започна на 1 ноември 2015 г. и ще продължи до достигане на общо количество за ЕС от 3 млн. тона, но не по-късно от 17:30 часа на 31 май 2016 г.

Количествата, които се предлагат, трябва да са не по-малко от 80 тона.

Оферти могат да подават всички притежатели на хомогенни партиди обикновена пшеница, ожъната на територията на ЕС и отговаряща на определени количествени и качествени показатели.

Оферти за интервенционно изкупуване се подават по образец в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес или седалище на оферента.

При анализа на характеристиките на предлаганото зърно от Разплащателна агенция при доставката, за сметка на продавача са разходите за теста за амилазна активност (по Хагберг); определяне на съдържанието на протеин; метод на Зелени; определяне на пригодност за машинна обработка; анализ на замърсителите.

В срок от 48 часа от съобщаването на резултатите, продавачът може да ги оспори. В този случай, Разплащателна агенция изпраща контролните проби за анализ в друга акредитирана лаборатория, различна от извършилата първоначалния анализ. Резултатите от този втори анализ са окончателни. Разноските, свързани с допълнителния контрол, са за сметка на губещата страна.

Транспортни разходи – стойността им до склада, до който са най-ниски разходите за доставка на оферираното зърно за разстояния по-малки или равни на 100 км., е за сметка на оферента (продавача). Транспортните разходи над 100 км. се поемат от Разплащателна агенция. Избраните складови помещения трябва да имат сключен договор с ДФЗ-РА.

Още информация за изискванията към оферентите можете да прочетете ТУК

Leave a Comment