Винетката ще поскъпне, цената ѝ ще е под 100 лева

първото спиране на автомагистралатаВинетката ще поскъпне, увеличените приходи от продажбите ѝ са заложени в бюджета за 2016 г. Цената на годишния стикер обаче няма да е 145 лева, каквито слухове се появиха, а под 100, съобщи пред „Дарик“ финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов припомни, че цената на годишната винетка не е променяна от 2008 година – 67 лева за леки автомобили. Министърът обясни, че има дебат за увеличението, но предложението ще е на Агенция пътна инфраструктура и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа, и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението“, каза министърът.

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е. Както и да свикнем, че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

 

Leave a Comment