Юлиан Вучков направи на мат и маскара политиците, похвали Живков

проф. Юлиан ВучковВ рамките на не повече от половин час, с бързо темпо и цветист език, културният критик Юлиан Вучков направи на мат и маскара всички политици в страната, а заедно с тях и партиите им, днес по БНТ.

Коментарите му започнаха от гласуването на местните избори и за референдум, като според Вучков вотът е бил предварително закован. Защото не е важно колко души и как са гласували, а кой брои гласовете, уточни той. И добави, че е така вече 25 години. Коментаторът се обяви категорично против електронното гласуване, тъй като по думите му всеки компютър си има номер, чрез който властта лесно може да установи кой за кого е гласувал. Той обаче смята, че електронното гласуване трябва да се приложи за българите в чужбина, тъй като там съзнателно се разкриват малко на брой секции и нашите емигранти са ограничени в правото си да участват в избори.

Юлиан Вучков е убеден, че задължителният вот е нещо хубаво и необходимо, тъй като ако той е и мажоритарен, то тогава народът ще измете три четвърти от депутатите в днешния парламент, а партии като ДПС цяла да влязат в парламента.

В Народното събрание няма нито една партия, която да мисли за народа, заяви без нотка на съмнение критикът. Според него БСП е лява партия единствено, когато е в опозиция. Но когато е на власт става ултрадясна, антисоциална и антинародна. Тази партия е млада, защото няма нищо общо с БКП. Не се е произнесла и досега за управлението на Тодор Живков. Освен това в редиците ѝ има твърде много милионери, за да се нарича социална.

Меглена Кунева според професора е роботизирана кукла, а Радан Кънев е като балсамиран. Лидерите в Реформаторския блок са ехо на Иван Костов, който съсипал производството на България, но пък бил достатъчно интелигентен и хитър, че хората да му вярват, дори когато лъже. Вучков не спести сочните си епитети и за Ахмед Доган, който според него е ислямист. Нарече партия Атака фалшива.

На въпроса как преценя досегашните президенти на страната, критикът нито потърси, нито откри добра дума за някого. Той предвиди, че тъй като Бойко Борисов  иска да държи и тази власт, а в същото време обича жените, защото те изпълняват много добре волята му, кандидатът на ГЕРБ ще е Йорданка Фандъкова. Определението за нея бе, че е желязната ръка на Бойко Борисов.

По времето на Тодор Живков имаше строителство и ентусиазъм, обясни професорът. Той не премълча и за репресиите върху мислещите хора, предимно творци, както и за Народния съд, който унищожил интелигенцията на страната. Затова нарече политика Живков грешник и строител, играч и прагматик от класа. Вучков припомни, че на времето държавният глава построил паметник на Брежнев и заради този му ход Съветският съюз опростил 3 милиарда на България, като в същото време започнал да изкупува на два пъти по-високи цени плодовете и зеленчуците ни. Всички български политици от 1989 г. насам не могат да се хванат и на малкия му пръст, отсъди коментаторът.

Бойко Борисов тръгна добре, призна професорът. Но веднага изсипа критики и срещу него. Според Вучков Борисов не трябва да ходи в Брюксел, а в Кремъл, за да се опита да намали с преговори цената на газта, която купуваме от Русия.

 

От БНТ изненадаха Юлиан Вучков със запис от негово участие в студиото през 1970 г. Още преди да го види, професорът предупреди зрителите, че като млад не е така красив. Сега съм по-одухотворен, уточни той. И май беше прав. На екрана се появи строг млад мъж с очила, който не будеше симпатии със сухия си вид и стегнат изказ. И тогава, преди 45 години, младият Вучков беше критичен, в случая – срещу документалното кино. „От дете съм си добър оратор“, бе скромният одобрителен коментар на стария критик, след като изслуша и видя по-младото си аз.

 

 

 

Leave a Comment