Строители на тезгяха – от А до „Язов“

Фирми от бранша непрекъснато губят имоти за милиони обявени за продан от частни съдебни изпълнители

Закъсали в дълбоката криза строителни компании стават лесни мишени на частните съдебни изпълнители. Най-често те имат готови обекти за продан и тъй като задълженията им в повечето случаи са огромни, съдебните изпълнители организират крупни продажби. Първоначалните оценки в доста случаи надхвърлят 1 милион лева.

Най-големият търг в Пловдив, срещу който имаше и купувач, беше за 30-те декара в „Тракия“ на строителя Димитър Бекриев. Оценката им стигна без малко 5.7 милиона лева. Досегашната практика показваше, че е по-вероятно имотът да отиде на втора, на трета и т.н. публични продани. За всеобщо учудване обаче Българо-американската кредитна банка го придоби още на първия търг в края на 2011 г.. Мажоритарният ѝ собственик Цветелина Бориславова всъщност замени дълг срещу собственост, тъй като взискател по изпълнителното дело бе банката. Градският парцел, който през 2007 г. бе продаден от община Пловдив на фирма „Регнис“ на Бекриев, се намира срещу любимите водни атракции на Пловдив в „Акваленд“.

Далеч по-сериозни проблеми с Бекриев имаше и продължава да има СИбанк. Вече над две години банката се опитва да си събере вземанията от строителя, описвайки магазини и кафене в търговския център „Екселсиор“ на Главната улица. Първата обява за публична продан бе в края на 2010 г. и тогава търговските части струваха общо над 2.3 милиона лева. Тогава за нито един обект от описаните не се яви купувач. През септември миналата година бе обявена втора, отново неуспешна продан с обща оценка за 2.03 млн. лева. В момента тече третият търг, а съвкупната цена вече е паднала на 1.5 милиона лева.

Бизнесът на Димитър Бекриев закъса още в началото на кризата. Причината бе, че предприемачът бе изтеглил кредити за строителството на вилно селище в „Цигов чарк“. Свиването на пазара отряза очакваните приходи към фирмите му, което пък  затрудни погасяването на задълженията. Строителният бранш не се трогна от драмите на Бекриев, тъй като неговите топли връзки с местната власт под управлението на кмета Иван Чомаков, му сервираха на тепсия апетитни имоти.

Залезът на „Пътни строежи“ – фирма от соцгодини, която бе придобита от  Васил Божков, започна още през 2011 година. В същата година бе обявен фалитът на друга фирма на бизнесмена – „Мостстрой“, а през 2012 г. се заговори за фалит и на „Холдинг Пътища“. Дълговете на холдинга за полугодието на 2012 г. бяха 137 милиона лева от предишни години, плюс над 10 милиона краткосрочни задължения. Централният офис на „Пътни строежи“ на ул. „Хр. Г. Данов“ в Пловдив бе описан не от един, а от двама частни съдебни изпълнители при първоначална оценка над 300 000 лева. Взискател по изпълнителното дело бе Първа инвестиционна банка.

Собствеността на пловдивското дружество е скрита зад няколко фирми, зад които стои „Сигнус холдинг“. Тя е регистрирана в Люксембург.

След описа на офиса частен съдебен изпълнител обяви за продан и цялото обзавеждане – бюра, компютри, чертожни маси, етажерки, включително и картини. По-късно и друга база на фирмата в покрайнините на града бе изкарана на търг. Драмата в тази разпродажба бе, че „Пътни строежи“ бе солидна фирма преди кризата. Тя бе строител на първата отсечка на магистрала „Тракия“ между София и Пловдив. Много републикански пътища са били трасирани от нея, а за последно тя бе избрана за довършване на част от автомагистрала „Марица“.

Строителната фирма „Аримаг“ на Стефан Арабаджиев загуби имот в „Тракия“ с фитнес, ресторант, кафе-сладкарница, пиано бар и магазини. Фирмата, която е призната от бранша за почтена, не успя да се справи с погасяването на задължения към МКБ Юнионбанк. Първата публична продан преди две години на този имот бе за почти 2.5 милиона лева. Тогава обаче не се яви купувач. Впоследствие той бе обявяван още поне два пъти.

Строителят от Куклен Стоян Анастасов натрупа огромни задължения към Българо-американската кредитна банка и още по-тежки дългове към частни клиенти, на които бе продал жилища „на зелено“. Някои от планираните строителства бяха завършени, други останаха „на поляна“. Проблемът и на излъганите купувачи на апартаменти, и на частните съдебни изпълнители е, че първите не могат да осъдят Анастасов и да си вземат обратно платените суми. Вторите пък не могат да продадат негови имоти, тъй като той е прехвърлил всичко на други лица. Преди две години няколко съдебни изпълнители продаваха десетки магазини в някои от новопостроените му обекти. Дълговете на строителния предприемач обаче се оказаха далеч по-големи от събраните от продажбите суми.

За последно името на строителя, който кара „Бентли“, се появи този март в информация, че държавата го съди за половин милион данъчни задължения. Десет дни по-рано Районната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стоян Анастасов за това, че през 2007 г. той е ипотекирал няколко имота, за да получи банков кредит от ОББ. Малко след това обаче е продал единия – фризьорски салон, и така е ощетил и купувача, и банката. Но историите на Анастасов нямат край. Характерно за него е, че след всяка публикация за задълженията му, той вдига скандали в медиите настоява за опровержения. От другата страна пък са ощетените купувачи, които от години чакат или да получат предплатените жилища, или парите, които са дали за тях.

"Ди енд Ди вилидж"

Така изглеждат къщите на „Ди енд Ди вилидж“

Тези дни частен съдебен изпълнител обяви за продан две къщи от жилищното селище „Ди енд Ди вилидж“ в село Марково. В него съдружник беше покойният строителен предприемач Димитър Язов. Той почина на 24 август миналата година и Пловдив скърбеше за него, защото Язов беше мъдър човек с широко сърце. Той остави на града няколко знакови сгради, изгради структурата на Бизнес експертния съвет и беше щедър дарител. На празника на строителите в края на 2012 г. камарата връчи на близките му отличието „Почетен майстор на занаята“.

Двете къщи са двуетажни, всяка с разгърната площ от по 230 квадрата. Оценени са за 63 750 и 81 000 лева. Те се продават от физическо лице, което през 2008 г. е кредитирало предприемача като приятел. Кредитът е трябвало да бъде погасен в началото на 2011 г., но тогава Димитър Язов помолил за отсрочка, разказа взискателят. „Митко беше човек, когото обичах и уважавах, каза той. Но човек не разполага с живота си и ето, че той ни напусна. Сумата, с която му услужих, е събирана дълго и нямаше как да махна с ръка и да я опростя“.

Двете къщи ще се търгуват до 21 май, а на 25-и ще бъдат обявени евентуалните купувачи.

Посочените в текста строители далеч не са всички, чиито имоти се разпродават. В последните години браншът разчита най-вече на обществени поръчки от държавата и общините. Ако към строителния сектор включим конструктурите и архитектите, границите на бедствието ще се разширят още повече. Браншът е в колапс не само заради липсата или недостатъчните обороти, но и заради задълженията, които неуспели инвеститори са натрупали към проектантите и изпълнителите.

1 Comment

  1. Борил каза:

    Стоян Анастасов е най-големия лъжец и мошенник в Пловдивско , а вече и в цяла България. Завлякъл е стотици хора с пари и обещания за жилища, дължи към 50млн. на излъганите. Объркал е стотици човешки съдби. Не му вярвайте каквото и да ви говори изпечен мошенник.

Leave a Comment